Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zubni kamenac kod psa i kako ga se rešiti

Nakupljanje zubnog kamenca predstavlja značajan zdravstveni problem kod pasa. Naslage zubnog kamenca lagano potiskuju desni, koreni zuba postaju izloženi, dolazi do pojave “džepova” u zubnom mesu, paradentoze i na kraju dolazi do ispadanja zuba. Takođe zubni kamenac sa bakterijama koje se u njemu nalaze su stalan izvor infekcije za životinju. Male rase pasa i persijske mačke su maročito sklone ovom problemu. Pored zdravstvenih problema koje ima kućni ljubimac, nakupljanje zubnog kamenca je vrlo neugodno i za samog vlasnika zbog vrlo neprijatnog mirisa koji se širi iz usta obolele životinje. Kada se jednom stvori, zubni kamenac može da se ukloni jedino stručnom intervencijom. Preporučljivo je da se kamenac skida uz pomoc ultrazvučnog aparata jer ručnim skidanjem kamenca može doći do ozbiljnog oštećenja zubne gleđi. Po skidanju kamenca vrlo je važno da se zubi ispoliraju jer se na taj način usporava proces ponovnog taloženja kamenca.

kamenac

Kao i kod ljudi, tako i kod kućnih ljubimaca mogu da se jave problemi kao što su nepravilan položaj zuba, nepravilan zagriz. Zubi mogu da se oštete ili polome. Ponekad problemi vilice mogu da budu toliko izraženi da otežavaju normalnu ishranu i zato ih je preporucljivo otkloniti.

Bolestan zub predstavlja izvor neprijatnosti i bola za životinju i zbog toga je važno da pacijenta što lakše i bezbolnije rešimo problema. U veterinarskoj praksi dodatan problem predstavlja što naši pacijenti nisu u stanju da nam kažu šta ih boli tako da se često dešava da životinja duže vreme pokazuje simptome koji su za vlasnika nejasni. Životnja se na primer češće oblizuje, mljacka, pojačano balavi, s vremena na vreme odbija hranu. Kako se bolest razvija, mogu da se jave i otoci na vilicama pa i apcesi. Uz pomoc rentgenskog snimka, lokalizujemo problem i onda je potrebno pristupiti vađenju zuba. Kod životinja je jako važno da se vađenje zuba izvede profesionalno jer neki od njihovih zuba imaju izuzetno dugačke i nepravilno postavljene korene. Ako zbog nestručne intervencije dođe do lomljenja zuba ili zubnog korena ili deo korena ostane u vilici problem ostaje nerešen a komplikacije mogu da budu vrlo ozbiljne.