Znate li šta je alotriofagija?

Pojedini psi imaju potrebu za jedenjem predmeta Ili materija koje normalno nisu za njihovu ishranu, a takav poremećaj ponašanja se naziva alotriofagija . Neki psi mogu da imaju naviku da jedu kamenje, malter, loptice za igru, čarape i ostale predmete koji mogu biti štetni po njihovo zdravlje. Potreba za jedenjem sopstvenog ili tuđeg izmeta nazivamo koprofagija, a ona je manje opasna po zdravlje.

Ovakve pojave mogu nastati kao igra ili isprobavanje , a kasnije da prerastu u redovno žvakanje i gutanje predmeta.Uzroci ovako poremećenog ponašanja još uvek nisu u potpunosti jasni. Postoji više teorija o uzroku nastanka ovakvog poremećaja. Kao uzroci ovakvog ponašanja navode se:

Foto:dogs.thefuntimesguide

– nedostatak određenih hranljivih materija u obroku

– posledica interakcije između vlasnika životinje i životinje

– nedostatak pažnje prema životinji

– frustracija , nervoza, depresija

– oponašanje drugih životinja

Ove teorije nisu potvrđene niti odbačene, a istrživanja koja su vođena nisu mogla da dokažu bilo kakvu uzročno-posledičnu povezanost između ovih pojava.

Kako pomoći psu?

Pošto se pravi uzrok ne zna ne postoji ni pravilna terapija ili metod kojim će ovaj poremećaj sigurno biti rešen. Ovde će biti navedene neke metode koje mogu biti efektivne:

-prskanje predmeta koje pas želi da proguta nekom supstancom koja će odbiti psa da je uzme sledeći put. Supstanca ne sme biti škodljiva za zdravlje psa tako da se mogu upotrebiti npr. limunov sok ili biber.

-onemogućiti pristup predmetima koje pas gricka oli guta

– postoji mogućnost da je ovakvo ponašanje najobicnija želja za pridobijanjem pažnje vlasnika. U takvoj situaciji možete pokušati da odviknete svog ljubimca od njegovog “fetiša” nekim glasnim neprijatnim zvukom ili prskanjem vodom. Pokušajte da akciju izvedete ako je moguce tako da Vaš ljubimac ne shvati da kazna stiže od Vas, i obavezno ga pohvalite kada ostavi neželjeni predmet.

Kako bi bili sigurni da se ovakvo ponašanje ne događa zbog privlačenja pažnje svaki dan odvojite najmanje 30 minuta za igru sa svojim ljubimcem.
Kažnjavanje vikanjem može imati suprotni efekat ako životinja shvati to kao uzvraćeni znak pažnje. Takode kod kažnjavanja koje ukljucuje vikanje ili neku drugu vrstu interakcije dešava se da životinja nauči šta ne sme da radi u vašem prisustvu ali nastavlja po starom kada niste u neposrednoj blizini.

Naknadno kažnjavanje nikada ne postiže svoj cilj. Životinje nažalost ne shvataju da bivaju kažnjene za nešto što su učinile pre nekoliko sati ili minuta, a okasnelo verbalno ili fizicko kažnjavanje može samo negativno uticati na karakter vašeg ljubimca…

-napravite pravi izbor igračke za psa i to prema njegovom uzrastu i rasi tj. veličini…

-Kada god izvodite psa u šetnju vodite ga na uzici. Ako primetite da se sprema da pojede….. sprečite ga nekim glasnim zvukom npr. krckanjem plasticne flaše ali nikako svojim glasom i zatim mu dajte neku njegovu omiljenu igračku uz pohvalu što se igra sa ponudenim predmetom…Ovaj metod treba da izbegavaju vlasnici čiji se psi plaše buke…

Opasnost po zdravlje prilikom gutanja predmeta

Jedenje izmeta kod pasa izaziva mnogo veće gađenje kod ljudi iako je manje opasno od gutanja predmeta. Predmeti koje pas guta mogu da oštete ili blokiraju organe za varenje i u nekim slučajevima se mora izvršiti operacija kako bi se strano telo izvadilo napolje.

Tokom prevaspitavanja svog ljubimca obratite posebnu pažnju na njegovu starost tj. sposobnost da bez negativnih posledica usvoji pravila ponašanja. Ovo se odnosi na mlade jedinke i neophodnost izuzetno pažljivog odnosa prema njihovom psihološkom razvoju.

Ne očekujte spektakularne rezultate za kratko vreme, naročito jer se na ovaj način pokušavaju menjati postupci kojima ne možemo sa sigurnošću odrediti uzrok.

One Comment

  • Dedicated server

    Strucnjaku za male zivotinje mozete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muce, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zasto je vas ljubimac promijenio raspolozenje ili sumnjate na neku infekciju. Sve citatelje koji su u mogucnosti molimo da posalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio sto bolji uvid.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *