Znate li koja rasa pasa je najpametnija na svetu?

Svakom vlasniku je njegov ljubimac najpametniji i najlepši. Ipak, neke rase pasa su zvanično proglašene za inteligentnije, a na vrhu liste je – border koli.

Ova rasa pasa, upravo zbog svoje visoke inteligencije, mora da stalno ima neki zatak ili posao koji će ga okupirati. U suprotnom neće biti srećni, a neki čak smatraju da će postati “zli”. To nije tačno, oni će samo izazov naći u tome da vam uništavaju stvari, prave smicalice. Društveni su, vole prirodu i vodene površine, pa su veoma uspešni u takmičenjima. Odgajivači ove rase često ne žele da ih prodaju ukoliko budući vlasnici ne pokažu spremnost da udovolje potrebama border kolija i obezbede im potrebnu aktivnost.

Autor: Pixabay.com

Koliji su ovčarski psi. Legendarni su snimci na kojima se mogu videti kako pogledom, bez glasa, vode stada i pomažu čobanima. Ukoliko je neka ovčica nestašna, oni je malim ugrizom za zadnju nogu brzo vrate u red.

Border koli je originalno sa severa Velike Britanije, uglavnom iz Škotske. Upravo u škotskim visoravnima ćete čuti da – postoji border koli, a sve ostalo su “samo psi”.

Za poznavaoce pasa možda nije veliko iznenađenje, ali laike pomalo zbunjuje tvrdnja kinologa da je na visokom drugom mestu inteligentnih pasa – pudla. Nemački ovčar, u našim krajevima poznatiji kao vučjak je zauzeo tek treće mesto.

Izvor: pink.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *