Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Znakovi upozorenja da psu nije dobro

Iako su uz čoveka već hiljadama godina psi su do danas zadržali mnoge nagone, koji su im nekada pomagali da opstanu.

Kako to obično biva  slabiji u divljini uvek lošije prolaze, pokazivanje slabosti baš i nije bilo poželjno, tako da je jedan od tih nagona svakako i skrivanje bolesti.

Kako bi vlasnicima olakšao u otkrivanju potencijalnih bolesti svojih ljubimaca portal vzzm13.com navodi najčešće znakove upozorenja, koji ukazuju da je vaš ljubimac možda bolestan i da je vreme da ga odvedete kod veterinara.

Promene u prehrambenim navikama

Nije neobično da psa preskoči jedan obrok, ali ako pas uporno izbegava obroke i to postane pravilo (a ne izuzetak) to je obično znak da nešto nije u redu.

Ista stvar je i sa pijenjem! Ako pas pije više ili manje, nego što je pio pre nego je došlo do promene, takođe je znak da nešto možda nije u redu.

kvalitet dlake

Kvalitetna pseća dlaka trebala bi da je gusta i sjajna! Naravno, gustina se razlikuje od rase do rase, ali ako primetite da je na dlaci / krznu vašeg psa došlo do promena, to bi mogao biti znak da nešto nije u redu.

U većini slučajeva osim u opadanju kvaliteta dlake, da nešto nije u redu pas će vam signalizirati učestalim češkanjem. Tada postoji velika verovatnoća da pas ima problema sa buvama ili alergijama.

Letargija / nezainteresovanost

Većina pasa ima ono nešto što ga raduje! Nekima je to trčanje za lopticama, nekima duge šetnje, a neki obožavaju igru sa drugim psima.

Ako pas iznenada promeni ponašanje i nezainteresovan je za aktivnosti koje ga inače raduju, verovatno ga nešto muči, pogotovo ako takvo ponašanje traje duže od dva dana.

Povraćanje

Svi psi ponekad povraćaju i povraćanje ne mora automatski značiti da je reč o teškoj bolesti, međutim ako je učestalo i nikako se ne zaustavlja stručnjaci savetuju da kontaktirate veterinara, kako bi u startu eliminisao potencijalno opasne uzroke povraćanja. Recimo Trovanje!

Problemi sa stolicom

Ista stvar je sa stolicom! Po pravilu ona bi trebalo da bude vlažna i čvrsta. Ako je stolica suva, retka, ponekad čak i krvava vreme je za konsultacije sa veterinarom, kako bi eliminisao potencijalno opasne uzroke.

Ukratko, svim navedenim znakovima zajedničko je da se javljaju iznenada i psi kod kojih se javljaju “preko noći” počinju da se ponašaju bitno drugačije, nego inače.

Ako takva stanja potraju duže od dan / dva svakako je vreme da psa odvedete kod veterinara, jer, kao i kod nas ljudi, bolje je sprečiti nego lečiti!