Znakovi koji ukazuju da vaš pas nije srećan

Primetili ste da se vaš pas ne ponaša uobičajeno. Uzroci njegove nelagode mogu biti razni, počev od toga da ste promenili stan, partnera, da se pas razboleo ili ste zamenili nameštaj pa se još nije privikao… Ali bez obzira koji bio razlog u pitanju, i pre nego što počnete da se bavite uzrocima i traganju za rešenjima, ocenite da li je pas pao u depresiju.

pas-tuzan


Ovo su četiri najučestalija pokazatelja da vam je pas nesrećan.

 

1. Ne želi da primi nagrade

Ukoliko pas ne reaguje na stimulacije i nagrađivanja, kao i podražaje njegovom omiljenom poslasticom, to je očigledan znak da je tužan.

2. Deluje dekoncentrisano

Ako pas ne obraća pažnju na vlasnika ili bilo šta drugo, što mu je ranije bilo zanimljivo, a umesto toga konstantno šetka unaokolo, njuška i slično. Ponašanje ovog tipa se najčešće vezuje za neku promenu koju pas direktno oseća, možda ste promenili trasu kojom ste ranije šetali.

3. Učestalo dahtanje

Normalno je da pas dahće, ali nije normalno da to radi sve vreme. Konstantno dahtanje može biti pokazatelj da je pod stresom, kao i da se boji nečega.

4. Kao “na iglama” je

Ukoliko je preterano oprezan, skače i na najmanji šum, znači da je iz nekog razloga previše uplašen i tužan.

Svi ovi znakovi pokazuju razlog za zabrinutost, ukoliko ih primetite najbolje bi bilo da vašeg psa što pre  odvedete kod veterinara.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *