Značaj gruminga: šta grumer vidi, što vlasnik ne primećuje

Zainteresovani vlasnici lako mogu proveriti u kakvom je stanju dlaka i koža njihovog mezimca, pošto su razlike između zdravog i bolesnog psa uočljive već na prvi pogled. Zdrav dlačni prekrivač je sjajan, normalne gustine i debljine, bez spoljašnjih parazita (buva i krpelja) i „golih“ ili površina s retkom dlakom.

Zainteresovani vlasnici lako mogu proveriti u kakvom je stanju dlaka i koža njihovog mezimca, pošto su razlike između zdravog i bolesnog psa uočljive već na prvi pogled. Zdrav dlačni prekrivač je sjajan, normalne gustine i debljine, bez spoljašnjih parazita (buva i krpelja) i „golih“ ili površina s retkom dlakom.

Kod pasa s nekim zdravstvenim poremećajem, dlaka je bez sjaja, masna i prljava, proređena (tako da se ispod vidi koža), sa golim pečatima i vidljivim parazitima, dok se na koži primećuju krastice i površine koje se ljušte i perutaju.

Značaj gruminga

Osim pravilne ishrane, redovno četkanje i češljanje izuzetno pozitivno utiču na dobro zdravstveno stanje kože i dlake, pošto se tako stimuliše lučenje lojnih žlezda, uklanja mrtva dlaka, omogućava koži „da diše“, pomaže u sprečavanju inflamatornih procesa, pronalaženju kvržica koje mogu biti sitni tumori, kao
i u prepoznavanju i određivanju eventualnih kožnih problema.

Za kupanje psa, valja koristiti specijalne šampone koji ne uklanjaju produkte lučenja lojnih žlezda u potpunosti, a za kućne mezimce koji se moraju kupati često, preporučuje se upotreba regeneratora.

Učestalost kupanja zavisi pre svega od rase, odnosno do dužine i gustine dlake. Pasmine sa dužom dlakom, kao što su, recimo, zlatni retriveri, treba kupati svake četiri do osam nedelja, dok je kratkodlakim psima dovoljno po jedno kupanje za nekoliko meseci (ukoliko se nisu nepredviđeno isuviše ispljali prilikom igre ili šetnje).

Posebni problemi vezani za održavanje čistoće dlake javljaju se u toplo doba godine, kada se psi valjaju po plažama i pritom često zamažu katranom.

U takvim slučajevima, preporučljivo je upotrebiti mineralno ulje, koje rastvara katran (i boju) i nije toksično za pse.

Posle uklanjanja mrlje, psa treba okupati uobičajenim sredstvom.

Rezultat redovnog četkanja i češljanja (gruminga) nije samo zdrava koža i bujna, blistava dlaka.  Dobar grumer zapaža simptome mnogih zdravstvenih poremećaja, kao što su infekcije uha, zadah iz usta koji ukazuje na probleme sa zubima ili desnima, urastanje noktiju ili ostatke unutrašnjih parazita, recimo pantljičare.

Na listi znakova potencijalnih poremećaja primećenih tokom gruminga nalaze se: područja sa upaljenom, crvenom kožom ili velikom koncentracijom parazita, pre svega buva, pečati proređene dlake, problemi sa očnim kapcima ili očima, kao i izrasline na koži. U zavisnosti od stepena izraženosti simptoma, vlasniku
se preporučuje da odvede psa kod veterinara, da bi se primenila adekvatna terapija.

To nije sve, pas koji, dok ga čovek četka, odbija da pomeri nogu ili se opire promeni položaja, možda ima displaziju kuka, što zahteva pomoć stručnjaka.

Hipotireoidizam

Na gustinu i kvalitet dlake utiču i određeni poremećaji u radu žlezda koje proizvode hormone odgovorne za pravilno odvijanje metaboličkih procesa, kao što je tireoideja.

Smanjeno funkcionisanje (hipofunkcija) tireoideje, pored serije drugih poremećaja, izaziva i usporen, čak i potpun prestanak rasta dlake.

Kod pasa sa hipotireodizmom, dlaka je „ u stanju mirovanja“, a na delovima tela koje pas često češe počinje i da opada, uz pojavu potpuno golih mesta, pošto nedostatak tireoidnih hormona sprečava stimulaciju ponovnog rasta.

Promene se mogu ispoljiti i na koži, koja se peruta, dok je dlaka, uopšteno gledano, suva, krta i opada, naročito na trupu i repu. Simptomi se javljaju postepeno i (uz smanjenu aktivnost psa) iz dana u dan postaju sve upadljiviji. Neophodno je, čim se primeti neki od mogućih znakova bolesti, što pre odvesti psa kod veterinara.

Dok bolest napreduje, dlačni pokrivač kao da se, po celom telu, proređuje i postaje sve tanji.

Hormoni tireoideje utiču na metabolizam masti, pa se deficit proizvoda razlaganja, odnosno masnih kiselina, zapaža i na dlaci i koži. Uz pravilnu terapiju medikamentima koje prepisuje veterinar, prognoza za pse obolele od hipotireodizma je odlična.

Nijedan pas, nezavisno od rase i kvaliteta, ne izgleda onoliko dobro i lepo koliko bi mogao, ukoliko mu vlasnik ne posvećuje dovoljno pažnje.

Izbalansirana ishrana, održavanje higijene dlačnog prekrivača, redovno četkanje, češljanje, šišanje i trimovanje pasmina kojima je potrebno, pomaže kućnom mezimcu da deluje uredno, zdravo i
blistavo, „prikrije“ starost i lepotom privuče pažnju kako ljubitelja pasa , tako i slučajnih prolaznika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *