Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Žmurke – idealna zabava za vas i psa dok ste u samoizolaciji

Psi uživaju da igraju žmurke, baš kao i ljudi, a ova igre ne samo da je zabavna već ima i praktičnu svrhu.

Žmurke, mogu da povećaju sposobnost da psi reše neki problem, da ga nauče da ne paniče kada se izgube, kao i da ojačaju svoje sposobnosti i da se odazivaju kada ih pozovete.

Žmurke daju vašem psu mentalni i fizički trening, jer tada dobija šansu da koristi sva svoja čula i mentalne sposobnosti.

Zbog vanrednog stanja uvedenog zbog covid 19 mnogim psima – a ni njihovim gazdama – ne mili se napolje.

dogs7

Da bi vaše kuce ipak ostale u kondiciji i pobedile dosadu, rešenje mogu biti različite igrice koje sa vlasnicima mogu igrati u toplim stanovima.
Igre su raznovrsne, a jedino ograničenje je – mašta.

Osim što će kuci obezbediti zabavu bez napetosti, ove igrice biće prilika da nauči neke komande, a vlasniku će omogućiti da uspostavi bliži odnos sa svojim ljubimcem. Pre nego što zabava počne vlasnici bi trebalo da izaberu dovoljno veliku sobu kako bi pas mogao slobodno da se kreće i iz nje izbace sve lomljive predmete.

Među najpoznatijim i psima omiljenim igrama su žmurke. “Pravila” su jednostavna. Vlasnik baci psu omiljenu poslasticu što dalje od sebe, a zatim se, kada pas otrči po nju, sakrije iza zida tako da ga pas ne vidi. Zatim ga pozove po imenu. Kada ga kuca nađe, gazda treba da ga obavezno nagradi nekom poslasticom, pomazi ili učini nešto drugo što ga raduje. Ovo se može ponavljati nekoliko puta dok mezimcu ne dosadi. Vlasnik može svaki put da sakrije na sve skrovitijem mestu.

Još jedna deci omiljena igrica može da se igra sa psima. Gazda uzme slatkiš ili lopticu u jednu, dok u drugoj ruci nema ništa. Zatim stegne pesnice i obe ruke pruži psu tražeći da pogodi u kojoj je predmet. Pas će onjušiti obe, a kada počne da njuškom gura onu ruku u kojoj je skrivena poslastica, vlasnik je otvori i da mu poklon, pomazi ga i pohvali.

Nagrada je obavezan deo i igrice “traganja za ključevima”. Gazda privuče pažnju psa zveckajući ključevima, a zatim ih sakrije ispod stolici, na kauču ili na drugom mestu gde životinja može da ih lako nađe. Kada ih nađe i dobije nagradu, vlasnik ih skloni na drugo mesto i tako sve dok jednom ili drugom ne dosadi.

Mnogim vlasnicima omiljena je igra “donesi daljinski”. Pravila su opet predvidljiva. Gazda se udobno zavali u fotelju i kuci poveri važnu “misiju” – da mu donese daljinski upravljač. Kada pas posluša, sledi obavezna nagrada. Umorni od igranja, vlasnik i pas onda mogu zajedno da uživaju u televizijskom programu.

Nemate ideju gde da se sakrijete

Odrasli nisu uvek maštoviti kada treba da se sakriju. Deca su kreativna i uklapaju se u više mesta, pa ako dete ima vremena angažujte i njega da se igra sa vama. Ne zaboravite, vaš pas koristi nos više nego bilo koji drugi način kada vas traži!

Plakari
U gomilu ćebadi na krevetu
U ormarima ili ostavi
Iza vrata
U kadi.
Iza zavese
Ispod kreveta
Pod stepenicama
Između zida i sofe mili fotelje, kreveta
U korpu za pranje veša ili ispod velike korpa za veš
Pod veliku kutiju
Ispod stola trpezariji
U uglu veoma, veoma mračne prostorije