Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ovo su zlatna pravila dresure

Strpljenje se isplati. U dresuri uvek upotrebljavajte iste reči za istu komandu. Vodite računa da komande budu kratke, ali najvažnije je da svaki put budu iste.

Uvedite komande polako, i to samo onda kada je pas izveo ponašanje koje ste želeli, spontano. Vi čekate. Ona seda. Vi kažete: “Bravo …. Sedi. Dobar pas.” Na ovaj način pas uči da asocira reč sa radnjom a sve to sa zadovoljstvom.

Učinite časove dresure prijatne za oboje. igrajte se nekoliko minuta pre nego sto počnete bilo kakav rad makar to uključivalo i samo očekivanje radnje koju želite da utrenirate sa psom.

Gledajte da časovi budu kratki, naročito u početku. Počnite sa desetominutnim radom da bi dostigli dvadesetominutni.
Strpljenje! Strpljenje! Strpljenje! Ne zato što pas sporo uči, daleko od toga, ljudi su često nerealni u svojim očekivanjima. Ako uspete da budete strpljivi i smireni, bićete, za kratko vreme, nagrađeni prijatnm časovima i dobro izdresiranim psom.

Završite čas pre nego što se oboje umorite. Ako osetite da postajete nervozni, prestanite odmah, čak i ako je čas trajao samo pet minuta.
Koristite pohvalu kao nagradu umesto hrane. Psi će radi ljubavi uraditi nešto što nikada ne bi ni pomislili da urade zbog dobrog zalogaja.

Budite čvrsti i sa psom i sa sobom. Ako obratite pažnju na to šta Vi radite, hvaleći i nagrađujući baš ono ponašanje koje želite, pas će brzo i ispravno naučiti posle samo nekoliko ponavljaja. Ako ste nepažljivi i opušteni, samo ćete ybuniti psa i iskomplikovati svoj posao. Psa treba nagrađivati u većini slučajeva ali ne treba preterivati, dakle ne uvek.

Nemojte nikada kažnjavati psa. Ono što morate da uradite je da mu pšriredite neprijatnu situaciju kada ne posluša.

Upotrebljavajte ime psa samo kod komandi kretanja. Recite “Anja, dođi” ili “Anja, k’ nozi”. Nemojte upotrebljavati ime psa za statične komande kao što su “sedi”, “lezi” i “ustani”.

U prvo vreme dresure radite na istom mestu svakog dana i vodite računa da psa ništa ne ometa. Pošto je pas naučio komande, možete raditi sa njim u drugom okruženju tako da se može navići da sluša u svim uslovima.

Nikada nemojte grubo grabiti psa ili trčati za njim.

Određene tonove koristite za određene reči. Prijateljski tonovi se, naravno, koriste kod pohvale. Kada je neka komanda nova laskajte mu i ohrabrujte ga. Kasnije kada se od njega očekuje da već razume, koristite oštriji komandni ton. Ovakav glas znači da očekujete poslušnost, da je zahtevate.