Život u stanu: Psa treba kupati jednom mesečno

Život sa psom u stanu zahteva dodatnu higijenu, jer u suprotnom, ukoliko se pas ne kupa i ne održava čistoća na zavidnom nivou, ukućanima prete mnoge zarazne bolesti.Najčešće su to infekcija parazitom ehinokokom, ili bakterijske bolesti: salmoneloza, leptospiroza, bruceloza. Moguće su i gljivične infekcije koje se prenose samo dodirom.

Kućni ljubimci, psi kao što je poznato, ne vole baš kupanje, parfeme, šampone i druge hemikalije i kozmetiku koje čovek koristi svakodnevno.

– Životinje iritiraju određeni jaki mirisi i konzervansi u hemiji – kaže Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu.

– Njihova koža nije samo drugačija, nego imaju i mnogo osetljivije čulo mirisa od čoveka.

Drugačiji fiziološki sastav dlake i kože kod pasa zahteva namensku kozmetiku.

– Zato je naš institut dugo radio na odgovarajućoj formuli za pravljenje šampona – objašnjava naš sagovornik. – Taj šampon sadrži derivate iz kokosovog i palminog ulja, dok smo mirisnu notu postigli upotrebom esencijalnih ulja lavande i limuna.

Bitan deo higijene podrazumeva i redovno čišćenje ravnih površina u stanu.

– Kućni ljubimac u kući znači da su neophodni deterdženti sa antibakterijskim delovanjem – kaže Blagojević. – Ali, oni ne smeju da budu jaki i da sadrže hlor i druge “teške” supstance. Veoma je bitno i da ne moraju da se ispiraju da bi se postigla njihova delotvornost.

Koliko često bi trebalo kupati psa ili mačku, zavisi od toga da li oni borave u dvorištu ili sa vlasnikom dele životni prostor i postelju. Preporuka je da se najmanje jednom nedeljno detaljno čiste podovi, dok se kupanje kućnih četvoronožaca savetuje najmanje jednom mesečno.

izvor: Novosti

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *