Želite psa, a imate alergiju?

Želja vam je da imate psa, ali sumnjate da je to moguće zbog vašeg zdravstvenog stanja, ili vaših ukućana. Alergije, astma i psi? Nemoguće! Ipak, moguće je! Vaš strah je opravdan, zaista mnoge rase mogu izazvati napade, ali postoje i neke koje uzrokuju minimalne probleme. Upoznajte se sa vrstama pasa koje slobodno možete držati.

Najčešća predrasuda koju mnogi imaju, kada su u pitanju alergije i astma, je da je bolje izabrati kratkodlakog psa. Važno je razumeti da nije sama dlaka ta koja izaziva napade, već ostaci odbačene kože ili perut, koji ostaju na dlakama. To znači da psi koji imaju dužu dlaku neće biti češći izazivači alergija od pasa koji imaju kratku dlaku. Proteini koje luče žlezde, a koji se nalaze u njihovoj pljuvački i urinu, takođe mogu biti uzrok alergijskih reakcija.

Dobra vest je da ipak postoje neke rase koje su potencijalno najmanje opasne u pogledu izazivanja alergija.

Jorkširski terijer

Ovi mali psi su idealni za porodice sa malom decom. Dok pojedini vlasnici puštaju da im dlaka poraste, vi ih možete redovno šišati i tako izbeći česta četkanja.

jorksirski terijer

Francuska pudlica

Pudlica je pravi izbor za ljude koje žive u stanu i imaju problema sa alergijama. Vrlo je lako raditi sa njima i spadaju u kratkodlake pse. Ne linja se, nema miris, te je zahvalan pas za održavanje.

pudlica

Coton de Tulear

Coton je razigran, zabavan, odan i inteligentan pas. Struktura bele, tanke, duge i talasaste dlake podseća na pamuk. Neophodno je četkati ih jednom dnevno kako bi im dlaka bila uredna i kako se ne bi ukovrdžala.

coton

Patuljasti šnaucer

Još jedan vrlo razigran i energičan pas. Kao što je slučaj i sa pudlicama, ova vrsta se malo linja, te je pogodna za ljude sklone alergijskim reakcijama. Patuljasti šnaucer zahteva pažnju i vaše vreme. Redovno četkanje dlake će je održati sjajnom, a što se dužine tiče, tokom cele godine može da bude kratka.

snaucer

Shih Tzu (Ši-cu)

Ši-cu je jedna od najdruželjubivijih rasa. Dobro se slaže sa strancima, decom i drugim psima. Osim njegove dlake koja zahteva svakodnevnu negu, radi se o prilično nezahtevnoj i vrlo prilagodljivoj rasi. Mali rast ga čini pogodnim gradskim psom, koji lako može živeti u stanu.

si cu

Kako možete umanjiti efekat alergije?

  • Držite svog kućnog ljubimca što dalje od spavaće sobe
  • Izvodite ga što češće u šetnju
  • Češće perite ruke
  • Kupajte svog ljubimca barem jednom nedeljno.
  • Redovno čistite tepihe i staze

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *