Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Želite li veliku rasu psa? Ovo morate znati

Pre nego što se odlučite za neku veliku rasu, treba da uzmete u obzir nekoliko stvari.

Velika dimenzija psa znači da će vaš ljubimac imati i veći apetit. Ishrana velikog psa može biti značajno skuplja od hrane za manje pse.

Veći su i troškovi za veterinara jer su veće rase uopšteno podložnije zdravstvenim problemima. Ovde stavljamo naglasak na najčešće bolesti velikih rasa kao što su problemi s laktovima i displazija kukova. Neretko je tu i nadutost koja se češće pojavljuje kod pasa dubokog grudnog koša.

pointer

Iako su neke rase, poput Sv. Bernarda i nemačke doge, zaista velike, važno je istaći da ne treba svim velikim psima i mnogo prostora. Dovoljno je malo travnate površine i sena u koju će se skloniti tokom vrućina. Međutim, svima im treba dobro ograđeno dvorište jer neretko mogu da preskočiti i visoku ogradu.

Važno – vežbanje poslušnosti

Vežbanje poslušnosti važno je započeti što ranije kod svakoga psa, ali kod velikih rasa to treba da bude još naglašenije jer takvi psi svojom veličinom, koliko god dobrodušni bili, neretko zastrašuju ljude. Pas od pet kilograma i gorostas od 80 definitivno ne predstavljaju istu opasnost kada su van kontrole.

Količina lajanja ne zavisi od veličine već od rase i karaktera pojedinog psa, ali dobro je znati da je glasnoća laveža veća kod većih pasa.

Na kraju – jedna pomalo tužna činjenica za ljubitelje velikih rasa. Očekivani životni vek im je između sedam i 12 godina, što je kraće od manjih i srednjih rasa koje najčešće žive barem koju godinu duže.