Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zelena stranka: Životinje ako ubiju, ubiju zbog gladi, što ovde nije bio slučaj

Gradski odbor Pokreta za PREOKRET Novi Sad zahteva hitnu smenu direktora JKP „Gradsko zelenilo“ Aleksandra Bogdanovića, direktora JKP „Zoohigijena i veterina” Aleksandra Bursaća i direktora JKP “Čistoća” Vladimira Zelenovića, zbog incidenta u Dunavskom parku u Novom Sadu u kom je čopor pasa lutalica zaklao jednog odraslog labuda kao i dva mladunca.
PREOKRET upozorava da Novi Sad postaje grad u kom je neprijatno i opasno živeti! Očigledno je da gradska vlast nije sposobna da obezbedi normalno funkcionisanje života u gradu, pa nemile scene nasilja na ulicama i u parkovima postaju svakodnevica. Na ulicama Novog Sada nikada nije bilo više pasa lutalica a incident koji se noćas dogodio u Dunavskom parku samo je još jedan u nizu akata nasilja po kojima je nažalost Novi Sad postao prepoznatljiv.
pas isa

„Noćas su od čopora pasa lutalica stradali labudovi. Da li treba da bude napadnuto neko dete pa da se direktori javnih preduzeća (postavljeni po političkoj liniji) zainteresuju da počnu da rade svoj posao“ pita Pokret za PREOKRET

I Zelena stranka je izrazila sumnju u to da su druge životinje krive za smrt labudice Bise i dva labuduća u Dunavskom parku.

Ova stranka navodi da, iako postoji mogućnost da usled loše obezbeđenog parka dođe do stradanja životinja koje u njemu borave, stručnjaci ukazuju da je malo verovatno da su uzrok stradanjima upravo druge životinje, psi i kornjače.

– Ne smemo da zaboravimo na ljudski faktor i da se usled loše obezbeđenog parka tu skupljaju razni ljudi, da je jedino u ljudskoj prirodi da nešto ubija iz sporta i zadovoljstva, mržnje ili osvete. Životinje ako ubiju, ubiju zbog gladi, što ovde nije bio slučaj. Psi, canis familiaris, su kućni ljubimci, nisu predatori po definiciji, već su strvinari, ne love da bi se prehranili, a u prilog ovome govore navodi medija, i fotografije, gde se jasno vidi da su labudovi samo “ubijeni”, ne i “pojedeni” – navode novosadski Zeleni.

Imajući sve ovo u vidu, Zelena stranka apeluje na rasvetljavanje ovog događaja na jasno utvrđenim činjenicama i sa dokazima.

– Navodi se da je čuvar očevidac i da je zadobio rane od ugriza pasa, te u skladu sa tim zahtevamo da se uradi fizički pregled čuvara i da se pokaže dokumentacija sa fotografijama rana od ugriza, kako bi se izbegla dobra stara poznata “hajka” na pse, gde se prikriva neefikasnost gradskih službi da humano i u skladu sa evropskim vrednostima reši problem napuštenih životinja. Takođe, apelujemo da se jasnom obdukcijm utvrdi vreme i način smrti labudova – vrsta rana, lokalizacija, uzrok smrti i da dokumentacija bude dostavljena na uvid javnosti. Tek kada se utvrde sve činjenice, može se govoriti o merama zaštite kako se bilo kakvi incdenti ne bi više dešavali – kažu u Zelenoj stranci.