Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto volimo zlatne retrivere?

Retriveri su lovački psi i ovaj naziv se, pre svega, odnosi na njihovu sposobnost da lovcu donesu plen bez oštećenja.

Svi oni genetski imaju izraženu osobinu “mekog ugriza” koju razvijaju i usavršavaju treningom, a ukoliko se s njima dovoljno vežba, postaju i veoma agilni i poslušni .

Međutim, primetićete da su psi i bez treninga vrlo inteligentni, zainteresovani za “rad” i u svakom trenutku žele da budu korisni.

Igra u kojoj gazdi donose lopticu za njih je velika radost i igraće je sve dok se ne srušite od umora.

zlatni-retriver-slika-05

U ovu grupu spadaju zlatni i labrador retriver, kao i manje poznati česapik. Međutim, retriverske osobine poseduju i mnoge druge pasmine, kao što su španijeli, ptičari, pa čak i pudlice.

Ova komplikovana podela po osobinama za većinu pravih poštovalaca pasa sasvim je nepotrebna, jer su u njihovim srcima zlatni retriveri ipak na prvom mestu.

Nema te osobe koja neće “pasti” na graciozno držanje i pametan pogled, što su glavni aduti zlatnih retrivera.

To su psi koje mogu imati porodice sa malom decom, stariji, osobe sa posebnim potrebama… Doslovno, reč je o univerzalnom psu, mirnom i staloženom, koji će vas svakodnevno iznenađivati svojom plemenitošću.

Ukoliko nisu dobro odgojeni ili nemaju pravi uzor, retriveri se mogu ponašati pomalo šašavo, uništavati cveće u dvorištu ili istrčavati na ulicu. To nisu stvari koje se ne mogu ispraviti, jer ovi psi, pre svega, žele da se druže i da privuku pažnju gospodara.

Kako biste zadovoljili potrebe retrivera i učinili ga srećnim, neophodne su duge šetnje. Budući da je odličan plivač, kupanje i trčanje u plićaku za njega je najveća zabava.