Zašto veterinari iz Engleske apeluju da se ne kupuju psi sa pljosnatim njuškama

naime, doktori veterine iz šest najposećenijih klinika u Londonu zavapili su na javnom servisu BBC da se psi pomenutih rasa, sa spljoštenim njuškama, sve češće pojavljuju u azilima, a da je samo jedan azil u 2015. godini primio 314 takvih pasa.

Park_Dog-Washing

Ove rase nazivaju se još i brahicefalnim psima, a poznato je da zbog specifično spljoštene njuške tokom života imaju mnogobrojne zdravstvene probleme.

Problemi su uzrokovani ne samo specifičnim oblikom njuške, već i zbog glave i vrata, što im dodatno otežava disanje. Kako bi se otklonila tkiva koja ima smetaju tokom disanja i disajni putevi pročistili, nekada je jedini lek – hirurška intervencija.

Upravo zbog čestih zdravstvenih problema i preskupih poseta veterinaru, vlasnici ih se nažalost sve češće odriču i ostavljaju ih u azilima. Šon Vesli, predsednik Veterinarske asocijacije Britanije, kaže da je posledica velikog talasa popularnosti ovih pasa patnja kako ljubimaca, tako i njihovih vlasnika.

– Toplo preporučujemo ljudima da razmisle o nekoj drugoj, zdravijoj rasi ili makar ukrštenoj – rekao je za BBC. Vesli

Inače, na listi najpopularnijih pasa u 2015. godini u Velikoj Britaniji među prvih 10 su brahicefalni psi poput francuskih i klasičnih buldoga.

Vesli je apelovao i da ljudi prestanu da ih koriste u marketinške svrhe kako bi prodavali svoje proizvode.

– Posledica njihove popularnosti su i uzgajivačnice koje niču kao pečurke posle kiše jer žele da izađu u susret klijentima koji ih potražuju. Ipak, zbog njihovog krhkog zdravlja i sve većeg broja napuštenih buldoga, ši cua i kavalijera, razmislite još jednom o kupovini ovih slatkih pasa – zaključio je on.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *