Zašto vaš pas zuri u vas?

Normalno je da pas koji voli svog vlasnikas vremena na vreme  predano zuri u njega. To je, prosto, nešto što psi rade. Ali, ponekad “radost na četiri noge” gazdu prati pogledom zato što misli da može da se ogrebe za neku poslasticu, a ponekad samo želi malo pažnje.

Pojedini psi znaju nekad da vas fiksiraju i gledaju u vas, da postaje pomalo smešno i neprijatno.

Budimo iskreni, psi o kojima se sa ljubavlju vodi računa vole svoje vlasnike, ali kad “pilje” u njih sa iščekivanjem, to obično nije zato što dobili napad nežnosti, nego zato što nešto žele, a to “nešto” najčešće ima veze sa nekim ukusnim zalogajem.

Ali, psi mogu zuriti u vas i zbog raznih “nejestivih” zanimacija. Ako vas vaš najbolji prijatelj netrepćući posmatra, možda želi da privuče vašu pažnju, nada se šetnji, vožnji kolima (ako je to ono u čemu uživa), ili hoće da dođete da se pomazite (u tom slučaju verovatno pokušava da vas “hipnotiše”).

Zatim, tu je mogućnost da očekuje vašu pohvalu zbog nečega (a vama je to nešto možda promaklo), ili prosto pokušava da “pročita” vaš izraz lica.

U svakom slučaju, veterinari se slažu da se to “buljenje” u gazdu smatra dobrim znakom. Većina stručnjaka koji se bave dresurom pasa slaže se da je to ponašanje koje treba ohrabrivati, jer psi tako lakše uče da uhvate signale koje im šalje vlasnik.

Zagledajte se ponekad u oči vašeg ljubimca, ali samo ako je u pitanju pas kojeg dobro poznajete, koji je dobro socijalizovan i u čijem ponašanju nema trunke agresije, jer se gledanje pravo u oči u svetu pasa tumači kao direktan izazov. Nikada nemojte to pokušavati sa psom kojeg ne poznajete, prenosi portal VetStreet.

Izvor: Mondo

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *