Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto vaš pas zakopava stvari?

Koliko puta ste videli psa u parkiću da kopa kao sumanut rupe,  i nešto krije u njih, a sigurno ste videli i pse koji žive u dvorištu da zakopavaju koske koje nisu pojeli. To radi većina pasa, ali je u principu svojstveno za retrivere, terijere, i šnaucere koji naprosto obožavaju da kriju stvari na sigurnim mestima. Sve što im je potrebno je meka zemlja ili gomila veša. Vaš pas neće zakopavati samo svoje stvari, već i vaše! Ali, zašto to rade?

1411560859je1

 

Naime, naučnici su otkrili da psi to rade, vođeni prirodnim instiktom iz dacnina. Hiljadama godina ranije, psi nisu znali kada će imati prilike da ugrabe sledeći obrok, pa su zakopavali višak hrane. Kada bi osetili glad, vraćali su se na te tajne lokacije i iskopavali hranu.

Zemlja takođe služi kao “prirodni frižider”, tako da zakopane kosti duže ostaju sveže i zaštićene od svetlosti.

Zato vaš pas možda skladišti poslastice na bezbedno mesto, kako bi ih kasnije pojeo ili podelio sa drugim psima.

Neki psi čak ne mogu da odole svetlucavim stvarima, kao što su satovi i minđuše, i prvom prilikom zakopaju u korpu sa vešom ili ispod ćebeta na kojem spavaju.

Takođe, psi često kriju predmete kada su usamljeni, jer im je dosadno i traže pažnju. Ovakvo ponašanje nije zlonamerno, samo žele da dobiju više vašeg vremena.

Kako biste izbegli da pas zakopava vaše stvari, naučite ga da krije omiljenui gračku ispod ćebeta. Važno je da pas to doživi kao zabavnu igru i oseti da mu posvećujete dovoljno vremena.