Zašto vaš pas hrče?

Baš kao i ljudi, i psi hrču. Kod nekih rasa je to sasvim uobičajeno, ali kod nekih je rani znak određenih zdravstvenih problema.

I psima je, kao i ljudima potreban kvalitetan san, a ako hrkanje postane učestalo i toliko snažno da može probuditi vašeg psa iz dubokog sna, vreme je da posetite veterinara.Dobra vest je to što je mnoge od ovih problema lako ispraviti.

Blokiranje

Ako se u nosu ili grlu vašeg psa nešto zaglavi, to može blokirati normalno disanje i izazvati hrkanje.

Anatomija
Neke rase su sklonije hrkanju od drugih. Psi s vrlo kratkim nosevima, poput mopsa ili buldoga, češće hrču.

Sleeping_dog_98a

Alergije
I psi mogu razviti alergije na mnoge stvari, uključujući prašinu, polen, parfeme i druge kućne ljubimce, a sve to može dovesti do sužavanja disajnih puteva i hrkanja.

Gojaznost

Procenjuje se da je više od polovine pasa na svetu gojazno, a višak masnoće u vratu i grlu može blokirati disajne puteve.

Lekovi

Određeni lekovi, kao što su tablete protiv bolova, za opuštanje mišića ili smirenje, mogu opustiti vašeg psa toliko da mu „popuste“ i mišići u grlu, zbog čega se može desiti da pas “prohrče”.

Dim

Pasivno pušenje može oštetiti respiratorni sistem životinja, što može dovesti do astme, bronhitisa i hrkanja.

Položaj spavanja

Položaj u kom vaš pas spava može izazvati hrkanje. Za pse koji spavaju na leđima veća je verovatnoća da će hrkati.

 

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad