Zašto su važne redovne šetnje psa?

Pas koji živi u stanu, neophodno je svakodnevno izvoditi šetnju, ne samo da bi obavio svoje fiziološke potrebe, već i da bi promenio ambijent i dobro se istrčao. Inače, pas može da postane neraspoložen, mrzovoljan, nervozan i da sasvim promeni ponašanje.

Događa se da lepo vaspitan pas odjedanput počne da glođe nogu od stola ili da grize tepih ili fotelju.Najčešći razlog ovog nedoličnog ponašanja – dosada.Lečenje je jednostavno – potrudite se da češće izvodite ljubimca napolje i obezbedite mu društvo. Kada niste tu, pas će se utešiti omiljenom igračkom. Što je pas aktivniji biće mnogo bolje i psihički i fizički. Zato dugo šetajte, trčite i igrajte se snjim. Psima je važna blizina ljudi. A ljudsko ponašanje veoma utiče na ponašanje psa.

SAM U STANU
Ostavljeni psi se ponašaju slično deci. Sve njihove radnje ustvari predstavljaju pokušaj da skrenu pažnju na sebe i tako dozovu vlasnika nazad. Nemir izazvan odvajanjem od vlasnika ispoljava se cvilenjem,lajanjem, grebanjem i griženjem stvari. Ako razdvojenost potraje, može preći u depresiju praćenu gubitkom apetita i interesovanja za okolinu. Zbog toga je potrebno naučiti psa da prihvati vlasnikovu odsutnost. Treba početi sa kratkim izlascima koji će se postepeno produžavati, sve dok pas ne bude mirno provodio vreme sam u stanu. Najvažnije je omogućiti mu da se oseća ugodno, da mu ne bude dosadno i uveriti ga da će te se vratiti, tako što će i posle vašeg odlaska u kući ostati poznata atmosfera. Uključen radio biće od velike koristi.

LAJANJE
Predstavlja način komunikacije među psima i priordno je ponašanje. Razlike su između upozoravajućeg, pozdravnog, srećnog, onog koji poziva na igranje, uplašenog i odbrambenog laveža, a svi su sasvim normalni načini izražavanja. Neprihvatljivo je nekontrolisano lajanje, preglasno i predugo. Da bi se ono u odsustvu vlasnika izbeglo, potrebno je naučiti psa da u vlasnikovom prisustvu ućuti.

Komanda “dosta” propraćena naglim trzajem okovratnika dovoljna je da se prekine lajanje, ili uhvatite psa sa obe ruke za vrat, pogledajte ga u oči, ponoviti komandu, protresite ga i pustite. Tako majka vaspitava štenad, pa će to vašeg ljubimca podsetiti na vreme šteneće podčinjenosti. Nakon nekoliko ovakvih vežbi biće  dovoljno da pas čuje komandu“dosta” i da zaćuti istog istog momenta. Tada počnite sa odvikavanjem psa od lajanja u samoći. Iscenirajte odlazak, i ostanite u blizini da pas ne primeti. Čim lajanje počne izgovorite komandu “dosta”- Pas će ubrzo shvatiti šta se od njega traži i naučiti da svoju usamljenost odboluje u tišini.

GRIŽENJE STVARI
Kao i lajanje, griženje je deo prirodnog ponašanja svakog psa, kojim istražuju svoju okolinu. Dok vlasnik nije kod kuće, dolazi do destruktivnog grickanja, pa je nemoguće uhvatiti psa na delu ili ga sprečiti. Usamljen pas, nervozan ili ostavljen u nezanimljivom okruženju, počinje da grize iz dosade.

Zato mu se mora obezbediti prostor, koji će biti samo njegov. U pletenoj korpi ili na jastučetu, osećaće se zaštićeno i sigurno. Treba mu staviti nekoliko predmeta koje sme da gricka, veštačke ili prave kosti. Prethodno ih protljajte između dlanova da bi se na njima zadržao vaš miris.Stare papuče nisu prihvatljive igračke, jer pas nije u stanju da ih razlikuje od novih, pa biste ga samo zbunili mešanjem zabranjenih i dozvoljenih stvari. Pre nego odete od kuće ostavite psa i njegove igračke u korpi, kratko se pozdravite i izađite. Ukoliko po povratku zateknete lom, vreme izlaska skratite sve dok ne uspete da se vratite pre početka destrukcije, kada psa treba pohvaliti. Budite uporni i strpljivi i postepeno produžavajte vreme odsustva. Ubrzo će pas shvatiti šta od njega tražite. Jedini uzrok pseće nesposobnosti da nešto nauči je nedostatak doslednosti i čvrstine kod onoga koji ga uči.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *