Da li oblačite vašeg psa kada je hladno?

Kada temperature padnu oko i ispod nule, kao što su meteorolozi najavili, posebna pažnja mora se pokloniti zdravlju kućnih ljubimaca. Iako postoje mnoga suprotna mišljenja kada su u pitanju garderoba i obuća za pse, veterinari su saglasni da je u hladnim, zimskim danima ona neophodna.

Odeća za pse veoma je korisna i čuva zdravlje pasa koji veći deo dana provode na sobnoj temperaturi u kući ili u stanu, pa im je zbog toga smanjena sposobnost da se brzo prilagode niskim spoljnim temeperaturama – objašnjava dr vet. med. Jelena Panović.

– To važi i za male i za velike pse, kako na primer za pudle, tako i za dobermane. Stoga odeća može da ih zaštiti od vetra i kiše i hladnoće.

U bogatoj ponudi pet-šopova, vlasnici pasa za svoje mezimce mogu nabaviti kabanice, kaputiće, džempere, jakne, ali i popularne „đubretarce“. Ipak, nije samo telo pasa izloženo zimi, već naša sagovornica savetuje da vlasnici posebnu pažnju obrate i na šapice. Naime, oni mogu „stradati“ ne samo zbog zime, već i zbog soli koja se uzbog snega posipa po ulicama.

– Cipelice imaju značajnu ulogu u zaštiti šapa od soli, jer ona može da izazove oštećenja jastučića – kaže sagovrnica. – Takođe, cipelice za pse mogu biti i praktične, jer će olakšati pranje šapica kada je kiša. Vlasnicima pasa savetuje da kada sneg počne da pada, koriste kreme na bazi pčelinjeg voska koje će pre šetnje naneti na šape svojih ljubimaca.

Kada je reč o dužini šetnje u hladnim zimskim danima, vlasnici pasa koji imaju odrasle pse koji su veoma aktivni u prirodi, ne moraju da se brinu i da gledaju na sat, jer su njihovi psi mnogo otporniji i izdržljiviji. Ipak, kada je reč o štencima i psima starijim od sedam godina, doktorka savetuje da se napolje izvode samo toliko da obave svoje fiziološke potrebe, jer se u suprotnom mogu prehladiti.

odelo naslov

– Najčešća bolest koja se javlja zimi jeste upala gornjeg respiratornog trakta u vidu infektivnog (zaraznog) laringotraheitisa – ističe sagovornica.

Među vlasnicima pasa ove bolest je poznatija kao zarazni kašalj, uporna je, lako se prenosi, a lečenje traje najmanje sedam dana.

Ukoliko se terapija ne primenjuje onako kako je to propisao veterinar, bolest se u velikom broju slučajeva vrati.

– Osim bolesti, koda pasa se zimi mogu javiti i poremećaji, naročito kod onih starijih životinja, koje pogađaju lokomotorni sistem. Oni nastaju usled okoštavanja i artroza koje se manifestuju teškim ustajanjem i smanjenom pokretljivošću usled bola, a kulminaciju dostižu u hladnom periodu.

Vlasnici, nakon što ste se toplo obukli, a svog „najboljeg prijatelja“ opremili odgovrajućom odećom i obućom ili zaštitnom kremom, možete ga slobodno izvesti u brojne parkove i uživati u prirodi, bez obzira na to kakva je temperatura.

Obavezni vitamini

Veterinari svim vlasnicima savetuju je i dodatak vitamina ishrani njihovih ljubimaca tokom zime. Oni su, prema, značajni jer stimulišu i pojačavaju imunitet u ovom periodu godine, pre svega zbog nepovoljnih vremenskih uslova koji pogoduju nastanku brojnih navedenih bolesti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *