Zašto se psi trzaju u snu?

Da li vam je ovo poznato? Vaš pospani pas iznenada počinje da trza šape dok mu telo drhti. Oči su mu zatvorene a čini vam se da laje. Izgleda kao da trči, eventualno juri nešto. Šta se dešava? Zašto se psi trzaju u snu?

Ovo je potpuno normalno ponašanje i nema razloga za brigu. Baš kao i mi, i psi sanjaju!

Oni prolaze kroz tri faze sna: NREM faza je spavanje bez brzih pokreta očiju, dok se u toku REM faze (rapid eye movement) očne jabučice brzo pomeraju. U trećoj fazi moždani talasi su spori i tokom nje pas duboko diše i spava. Stručnjaci za ponašanje životinja smatraju da psi sanjaju tokom REM faze i tada se trzaju ili pomeraju sve četiri šape kao da jure zeca.

Nikada ne možemo znati sa sigurnošću šta je pas sanjao, ali ako se trza i laje, verovatno u snu proživljava neku sličnu situaciju iz svakodnevnog života.

Oni psi koji vole da se sklupčaju spavaju sa zategnutijim mišićima i zbog toga su manje opušteni od pasa koji vole da se ispruže, pa se samim tim i manje trzaju.

Međutim, iz neobjašnjivih razloga, štenci i stariji psi više i češće se trzaju u snu od odraslih pasa.

Ne diraj lava dok spava
Ne diraj lava dok spava

Kako tada reagovati? Da li treba probuditi psa?

Ne paničite kada vidite da se vaš pas trza u snu. Naime, većina stručnjaka smatra da ih ne treba buditi! Mi ne možemo da znamo da li pas loše sanja, možda je samo uzbuđen, jer se u snu igra novom igračkom.

Ukoliko psa probudimo usred REM faze, to će samo zbuniti i dezorijentisati psa, pa može burno da reaguje ili da vas čak povredi. Takođe, ukoliko psa probudimo usred ciklusa, neće dobiti od sna ono što mu najviše treba – odmor!

Nekada psi imaju noćne more, pa se mogu sami probuditi uplašeni. Nežno ga pozovite kako bi se uverio da je sve u redu i da je budan.

Međutim, važno je prepoznati razliku između sanjanja i trzanja koje prouzrokuju napadi. Tokom sna pas će napraviti dva ili tri nagla pokreta i nastavi mirno da sanja. Ali tokom napada pas je ukočen i snažno se trese, može doći do gubitka svesti ili preteranog drhtanja, i neće reagovati kada ga pozovete. Tada odmah potražite veterinarsku pomoć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *