Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto se psi međusobno ljube?

Šta može da bude slađe od vaše kuce koja drugom kučetu daje nežan poljubac po njušci? Ništa. Međutim da li vaš pas zaista ljubi svog drugara? Da. Pogledajte iz kojih sve razloga dva psa mogu da razmene ovu nežnost…

Tokom upoznavanja, plašljiv pas će ispred dominantnog spustiti svoju glavu, izbeći direktan kontakt očima i nežno ispružiti svoj jezik kako bi liznuo njušku samouverenog i dominantnog psa. Prvi pas ljubi drugog kako bi obznanio da dolazi u miru.

Psi koji se već poznaju takođe mogu razmeniti par poljubaca. Dva blisko povezana psa često će razmenjivati poljupce kao znak bliskosti i naklonosti. U ovom scenariju hijerarhija psa nije bitna. Ovi psi se poznaju i veruju jedan drugom. Oni se takođe i paze međusobno.

Pas koji intenzivno liže njušku drugog psa možda to radi zato što taj pas ima tumor ili neki drugi zdravstveni problem koji traži pažnju i pomoć.

Psi takođe ljube svoje majke, ali u pitanju nije gest ljubavi. Kada psi prestanu da sisaju majčino mleko i pređu na polu čvrstu hranu, oni će vrlo često lizati majčinu njušku u pokupaju da od nje dobiju neku polu svarenu hranu.