Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto se psi baš toliko raduju kada se vratite kući?

nema tog psa koji ne trči prema vratima kada čuje ključ u bravi. Niste ni uspeli da uđete u stan, a vaš pas već skače po vama, nebitno od toga da li ste bili na poslu, dužem putovanju ili ste izašli na samo pet minuta do prodavnice ili da bacite smeće. Naime, vaš pas će vam se uvek obradovati kao da vas nije video sto godina. Od skakanja na vas, guranja, trčanja tamo – ovamo i ne možete ni da se izujete kako treba.

Zašto je to tako? Zašto psi imaju tu potrebu da vas pozdrave i toliko se raduju čim zazvonite ili uđete u kuću, dok ostale životinje baš i ne pokazuju toliko interesovanje (kao naprimer – mačke)?

Stručnjaci su kao odgovor na ovo pitanje dali dva vrlo zanimljiva, ali i logična zaključka:

skakanje

1.Psi su radoznali po prirodi
Naučnik Gregori Berns, koji je proučavao ponašanje pasa i eksperimetnisao ovakve situacije, kaže da nas psi ne vole samo zato što im dajemo hranu, već prvenstveno zato što žive sa nama! Vodimo ih skoro svugde, igramo se sa njima, spavamo, pravimo im ponekad iznenađenja, a to se psima jako sviđa i vrlo im prija. Kada je pas bez vlasnika, njemu je mnogo dosadno, pa je to jedan od razloga zbog kojeg pas skače na nas čim uđemo u stan. Pored toga, psi su jako ljubomorni, posebno kada ih ostavimo u stanu, a mi krenemo negde.

Pas želi da zna gde smo bili i sa kim i da li smo ga kojim slučajem “izneverili” ako smo se igrali sa drugim psom, pa će nas onjušiti od glave do pete.

2. Vukovi su preci pasa
Psi su od vukova genetski pokupili neke “običaje” koje vukovi rade. Kod vukova je lizanje po licu i pokazivanje emocija drugom, znak dobrodošlice. Što znači da njima lizanje dođe kao nama rukovanje.

Miris ovde takođe igra jednu od glavnih uloga. Psi vole miris svog vlasnika i on mu izaziva sreću, veću čak i od mirisa drugog psa sa kojim živi ili kojeg sretne napolju. Psi miris doživljavaju kao nešto vredno i zato prema nama gaje i pokazuju veće emocije nego prema drugim ljudima i životinjama.

Mada, kada imate psa, uopšte nije bitno šta mu izaziva tu sreću jer vi znate da vas on bezgranično voli.Zato kada dođete kući, izigrajte se i izmazite sa svojim psom – dajte mu do znanja da vam on znači i da vam je uz njega ipak najlepše.