Zašto se pas vrti u krug pre nego što legne?

Sigurno ste primetili da se vaš pas vrti u krug pre nego što reši da legne. Zašto to rade i da li postoji neki određeni razlog za takvo ponašanje. Za sada niko nije dao potpuno objašnjenje koji je razlog za to. Da li je reč o ritualu, instiktu ili navici…

Preci vašeg psa morali su da spavaju napolju, u uslovima koji nisu pružali mnogo topline ni sigurnosti. Hodanje oko određenog mesta bio je način na koji su tabali travu, lišće ili sneg kako bi napravili mekanu, ravnu površinu. Ovaj “ritual” srodan je pravljenju gnezda.

Nakon kruženja, da li vaš pas grebe po krevetu ili tepihu? Baš kao kruženje i kopanje je ponašanje nasleđeno iz prošlosti koje je omogućavalo psu da sebi stvori udoban i siguran ležaj.

U ekstremnim vrućinama, kopanje rupe način je na koji pas smanjuje telesnu temperaturu tako što će se okružiti hladnom zemljom. Kada su temperature napolju jako niske, spavanje u udubljenju koje je iskopao omogućavalo je psu da zadrži toplinu i udobnost.

pas spava

Zbog čega vaši tetošeni ljubimci nisu evoluirali od ovog ponašanja? Ne brinite. To što se vaš pas vrti u krug pre nego što legne ne znači da i dalje pripada divljini. Neka ponašanja se zadrže dugo nakon što su izgubila svoju svrhu, ako ne postoji ništa što bi ih zaustavilo i promenilo određenu naviku.

Nemir može biti znak neugode i boli. Ako vaš pas uporno kruži ili kopa, ali ne može da se udobno smesti, moguće je da ima zdravstvenih problema kao što je artritis ili neurološki problemi.

Posmatrajte svog ljubimca kako bi videli da li ima problema s leganjem i ustajanjem. Ako je nemiran, odvedite ga veterinaru kako bi postavio dijagnozu i isključio bol kao mogući uzrok.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *