Zašto se pas vrti u krug pre nego što legne?

Iako su domaći pripitomljeni psi prilagođeni životu sa ljudima i mogu da nauče određena pravila stanovanja i dalje su zadržali pojedine navike svojih divljih predaka i instinkte za preživljavanje.
“Takvo je ponašanje bilo programirano kod predaka psa u svrhu građenja sigurnog utočišta”, smatra Lesli Irvin, autor knjige “If You Tame Me: Understanding Our Connection With Animals”.

Kreveti za pse nisu uvek postojali pa su divlji psi morali da ugaze visoku travu i rastinje kako bi namestili ugodan ležaj za sebe i mladunce. Najlakši način za to bilo je gaženje trave vrteći se u krug.

Ovaj kružni ritual je verovatno služio i kao preventivna sigurnosna mera. “U divljini bi to kružno kretanje spljoštilo travu i stanjilo sneg i eventualno isteralo zmije i veće insekte”, kaže Irvin, inače sociolog sa Univerziteta Kolorado u Bulderu koji se specijalizovao u sferi uloge životinja u društvu.

“Čuo sam da kruženje na određenom području – dakle, ravnanje – ostavlja vidljiv trag drugim psima kako je taj deo teritorija zauzet”, kazao je Irvin. “Iako naši psi danas spavaju na jastucima, ovo ponašanje i dalje opstaje”, dodao je.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *