Zašto se pas nakon kupanja trlja o nameštaj i tepih?

Ono što je najvažnije jeste da zbog otresanja i trljanja vašeg ljubimca ne morate da jurite kod veterinara. Eventualno, treba da promenite šampon i naravno da ne preterujete sa kupanjem psa.

Bez obzira kupate li psa često ili retko sigurno ste primetili kako nakon što izađe iz kade vaš pas kao da ‘poludi od sreće’, sa sebe otresa vodu i/ili se trlja o nameštaj. Zašto to radi?

Naučnih objašnjenja za ovakvo ponašanje nema, ali thedodo.com navodi nekoliko mogućih razloga.

Jedno od logičnih objašnjenja jeste kako se radi o instinktivnoj reakciji jer pas želi da njegovo krzno bude suvo i toplo.

Takođe, opterećen vodom pas se oseća neprijatno i što pre se želi rešiti ‘tereta’. Tu je reč o klasičnom otresanju kad pas izađe iz vode, bez obzira izašao iz kade ili iz na primer mora.

trlja se

Ipak, uz otresanje pseći izlazak iz kade ponekad prati i trljanje o nameštaj. Tako pas sa sebe pokušava da ukloni neugodne mirise.

Mohamad-Zadeh veterinar zaposlen u klinici “DoveLewis Emergency” objašnjava:

“S 300 miliona mirisnih senzora u nosu i njuhom 40 puta snažnijim od ljudskog psi drugačije osećaju neke stvari oko sebe. Ono što ljudima miriše nekim psima smrdi.”

Otresanje i trljanje o nameštaj/tepih objašnjava i kao pokazivanje stresa jer ne vole svi psi kupanje. Oni koji ga vole pak navedenim ponašanjima pokazuju koliko su uzbuđeni.

Za kraj navedimo razlog zbog kojeg psi rade mnoge stvari, a to je pokušaj da se svide nama vlasnicima. Zašto? Zbog nagrade naravno.

Ono što je najvažnije jeste da zbog otresanja i trljanja vašeg ljubimca ne morate da jurite kod veterinara. Eventualno, treba da promemnite šampon i naravno ne treba da preterujete sa kupanjem psa.

Koliko često kupati psa? Postoje psi koji nemaju miris iako se nikada u životu nisu kupali. Učestalost kupanja zavisi od rase i najčešće dužini dlake i stanju kože, ali prosek je jedno kupanje mesečno.

Jer ako pas nema problema s kožom ne postoji opravdani razlog da se često izlaže šamponima. Kao što je već navedeno – ono što vlasnicima miriše, ne miriše nužno i psima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *