Zašto se neki psi lepo druže, a pojedini ne?

Pojedini psi se dobro slažu i lepo druže, dok neki jednostavno ne gaje simpatije jedni prema drugima. Razlozi za ovo mogu biti brojni i veoma je važno utvrditi šta je uzrok za takvog ponašanje psa, kako bi bilo korigovano. Iza svakog ponašanja ili radnje koju pas čini postoji valjan razlog. Nedruželjubivost, netrpeljivost ili čak agresivnost prema drugom psu često može biti izazvana sledećim uzrocima:

Veličina psa
Veličina psa često može biti okidač za nedruželjubivo ponašanje. Nije retko da pas bude zastrašen veličinom drugog psa. Mali psi znaju biti neprijateljski raspoloženi ili uznemireni u blizini velikog psa, međutim može se desiti da se čak i veliki psi nelagodno osećaju u blizini malih rasa. Razlog tome može biti nedostatak iskustva u druženju sa psima ili neko prethodno loše iskustvo, pa susret sa manjim ili većim psom može izazvati neprijateljsko illi čak agresivno ponašanje.

Osim toga neke telesne karakteristike psa takođe mogu podstaći neprijateljsko ponašanje drugih pasa. Na primer pljosnata njuška, sečen rep ili prirodno visoko nošen rep kod nekih rasa mogu biti smetnja u neverbalnoj komunikaciji i razlog nerazumevanja između ovih jedinki. Može se desiti da drugi psi, visoko nošen rep kod nekih rasa kao što je Akita ili Haski shvate kao signal dominacije ili agresije. Neprijateljsko ponašanje pasa u ovakoj situaciji uzrokuju nedovoljno jasni pokreti odnosno govor tela.

vlasnik-i-pas-300x300


Životno iskustvo

Prethodna iskustva psa u odnosu sa drugim psima takođe su bitan faktor. Naime ukoliko je pas u prošlosti bio napadnut ili loše tretiran od strane drugog psa, određene rase ili telesnih karakteristika i veličine gotovo je sigurno da će biti neprijateljski raspoložen i agresivan prema svakom psu koji ih podseća na tu sitiaciju.

Osim toga nedostatak iskustva u kontaktu sa drugim psima može biti uzrok netrpeljivog ponašanja. Pas koji često sreće druge pse i druži se sa njima ponaša se sigurnije. Pas koji nije imao previše prilika da se druži i upoznaje druge pse može se ponašati veoma nesigurno i nervozno u društvu drugih što može biti okidač za neprijateljsko ponašanje drugih pasa prema njemu.

Ponašanje psa
Ponašanje i govor tela drugog psa takođe može biti uzrok za netrpeljivost. Pas kome nije posvećeno dovoljno pažnje, sa kojim se nije dovoljno radilo u društvu drugih pasa često može slati pogrešne poruke. Nevaspitan pas koji nije naviknut na druženje, koji na primer nervozno vuče povodac ili juri prema drugom psu,  izazva strah i neprijateljske reakcije. Nagli pokreti ili fiksiran pogled ka drugom psu takođe šalju poruku o lošem raspoloženju i mogu delovati zastrašujuće iako pas možda nema nameru da napadne.

Rana socijalizacija i upoznavanje psa sa porodicom, strancima, drugim životinjama i različitim situacijama i iskustvima, drastično smanjuje verovatnoću da će pas postati agresivan.


Stah vlasnika

Pojedini vlasnici u želji da što bolje paze i zaštite svog psa često takvim ponašanjem oduzimaju samostalnosti i sigurnost svom ljubimcu. Naime, vlasnik svojim neosnovanim strahom nesvesno prenosi nervozu na svog psa koji počinje agresivno da se ponaša čim ugleda drugog psa. Čovekovo uzbuđenje i hvatanje psa, svaki put kad se pojavi drugi, stvoriće ubuduće u glavi ovog psa sliku neprijatelja. Osim toga kad se u šetnji sretnu dva psa i pojure jedan prema drugom, ako se jedan od vlasnika uplaši za svoga psa isprovociraće agresivno ponašanje onog drugog psa. Mnogo je bolje nekada pustiti psa da se sam snađe i uči iz susreta sa drugim psima, jer se strah i uzbuđenje vlasnika prenose na psa što ga čini agresivnijim nego što bi bio da vlasnik nije tu.

izvor: vetstreet.com

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *