Zašto se mali psi svađaju s velikim psima?

Zamislite ovu situaciju, mirno šetate svoju čivavu ulicom, kad odjednom shvatite da morate čvrsto da držite povodac, jer ga pas zateže pokušavajući da dođe do nemačkog ovčara, a pri tome, laje, reži i hoće da se pokida sa povoca. Sigurno ste se zapitali – šta mu je?

Mali psi često pokazuju znakove agresije kad su u blizini većih pasa. Nama to, naravno, izgleda kao suicidno ponašanje, ali pravo pitanje je – šta se malenom psu tada mota po glavi?

Zašto se mali psi svađaju s velikim psima?

Kad su mali psi u pitanju, najbolja odbrana je dobar napad. Barem oni tako misle.

Mali se psi potpuno prirodno osećaju ugroženo u blizini svojih većih rođaka. Strah ih je da će ih veliki pas slučajno nagaziti ili im učiniti nešto još gore.

Preplašeni psi mogu da reaguju na dva načina – begom ili agresijom. Neke pasmine poput terijera prirodno su vrlo energične i imaju problema sa samokontrolom pa takvo ponašanje dolazi još i više do izražaja.

Bez obzira na veličinu, agresivno ponašanje može se iskoreniti. To zahteva samo dosledno treniranje.

Kako društveni život pomaže psima?

U idealnom svetu svaki vlasnik psa trebalo bi svog ljubimca da upiše u malu školu za pse kad je star oko osam nedelja. Jedna od najvažnijih stvari koju štenci treba da nauče jeste kako da se odnose s drugim psima.

Psi vole da se igraju, ali njihove aktivnosti umeju da budu vrlo intenzivne i ponekad završe grubošću. Psi moraju takođe da nauče da poslušaju vlasnika kad on odluči da prekine takvu igru.

Čak i psi koji su odavno prestali da budu štenci još mogu da nauče da budu društveni. Ako se redovno upoznaju s dobro vaspitanim psima svake nedelje, to bi trebalo da omogući željene rezultate.

Zašto je trening efikasan?

Psi koji skaču na vas kad žele poslasticu ili cvile kad žele da idu napolje su psi kojima je potreban trening. Očigledno ih niko nije naučio lepom ponašanju.

Kroz trening psi stiču samokontrolu i uče da traže savet vlasnika pre nego što nešto urade. Vlasnik treniranog psa može da dozvoli svom ljubimcu nekoliko sekundi upoznavanja s drugom životinjom, a zatim ga pozove da sedne uz nogu baš zato što mu je pas prepustio kontrolu nad situacijom.

Još jedan koristan savet u slučaju da vaš pas krene na drugu životinju ili da drugi pas krene na vašeg je taj da ne natežete povodac dok vičete “ne”, jer to samo pojačava napetost kod ljubimca.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *