Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto se javljaju tamne mrlje na dlaci belih pasa?

Vlasnicima belih i svetlo braon pasa obično jako smetaju žućkaste mrlje koje nastaju na dlaci ispod očiju ili na brkovima i bradi, a ponekad na šapama i oko polnog organa.

Većina njih misli da je uzrok preterano suzenje zbog kojeg dlaka oksidira.

Ipak, nije tako. Uzroci ovih mrlja mnogo su složeniji. Kao i kod mnogih drugih stvari, važnu ulogu igra genetika.

Ima pasa kojima dlaka neće požuteti i onih kojima je žuta uprkos svim naporima njihovih vlasnika. Na pojavu mrlja utiče razvoj bakterija i gljivica koje se ponekad pojavljuju u dlaci koja je često mokra.

Dlaka ispod oka mokra je kod većine pasa, ali kod onih koji nisu beli ne vide se mrlje. To ne znači da vaš beli pas ima začepljene suzne kanale i da ih je potrebno ispirati. Osim navedenog, na pojavu žutila utiče ishrana, eventualno prisutne alergije i razume se, stepen uloženog truda u redovno održavanje higijene tih delova tela.

Jako je važno da ta kritična mesta održavate suvima, jer i gljivicama i bakterijama pogoduje vlažna okolina. Kad pas jede, brkove i bradu morate zaštititi da ne dolaze u kontakt sa hranom, a poželjno je da ne dolaze u dodir ni sa vodom zbog raznih minerala koji se u njoj nalaze.

Među uzgajivačima ima i onih koji koriste antibiotske preparate (lokalno, ali češće sistemski) i to posebno pre izložbi, kako bi ta dlaka pobelila. Ovo se ne preporučuje, jer davanje lekova u estetske svrhe nije u redu s moralnog stanovišta.

Ako kupujete preparate za odstranjivanje tih mrlja, pogledajte sadrže li antibiotik. Ako da, posavetujte se sa veterinarom pre upotrebe.

Za odstranjivanje mrlja koristi se i izbeljivač (isti kao za pramenove kod nas, uglavnom na bazi hidrogena visokog procenta), ali tu treba jako paziti da hemikalija ne uđe psu u oko.

Za odstranjivanje ovih mrlja potrebna je svakodnevna nega i povremeni stručni grumerski tretmani. Svakome treba da se posavetuje sa grumerom.

Bela dlaka izuzetno je zahtevna i osetljiva. Psi koji šetaju uvek će na nogama imati nešto tamniju dlaku od onih koji žive isključivo u stanu.

Pas može genetski imati fantastičnu belu dlaku koja nije podložna ružnim žutim mrljama, ali takvi su retki. Većina kao sneg belih pasa, koje viđamo po izložbama, ima svakodnevnu specijalnu negu, od negde dlake, preko ishrane i sigurno se ne valjaju po barama. A i svaki odgajivač ima svoje male tajne …

Najvažnije je da u podlozi promene boje nema nekog patološkog procesa. Primetite li promene i na koži vašeg prijatelja, svakako potražite pomoć veterinara.