Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto se javlja upala šapa kod psa

Ukoliko dođe do upale šapa, najčešče su zahvaćene prednje šapice, a posebno su sklone rape poput bulgoga, boksera i mopsa, kao i kod pasa koji su skloni alergijama.

Karakteristično za upalu šapa je otečena i crvena koža, aponekad je natečena cela šapa.

Pas koji ima problema sa ovom upalom, stalno liže šapicu, što dovodi do dalje iritacije kože i otpadanja dlake.

U zavisnosti od stepena upale i propratnih bolova javlja se šepanje. Interdigitalne ciste, koje izgledaju kao gnojni mehuri među prstima, nastaju kao posledica upalnog procesa i na dodir su tvrde, obično su okrugle, crvene i bez dlake.

Mogu biti prisutne na samo jednom mestu (obično je tada uzrok strano telo koje uđe u šapicu) ili u svim interdigitalni prostorima na sve četiri šape.

U cistama se često nalazi gnoj i radi li se o takvom procesu, cista će pući  (ili je veterinari otvore) kako bi gnoj iscurio, ipak kanal se vrlo brzo zatvori i proces kreće ispočetka ako se ne ukloni uzrok upale.

Radi se o kompleksnom, hroničnom oboljenju čije lečenje je ponekad frustrirajuće i za psa i za veterinara (jasno i za vlasnika).

Kada je uzrok lokalni faktor kao što je strano telo, trauma ili lokalna iritacija onda je lečenje relativno jednostavno i uspešno. Uzroci ovog problema su različiti iako promene, bez obzira na uzrok izgledaju jednako.

Šape su izložene mnogim štetnim uticajima okoline i to prednje šapice više nego zadnje.

Među prstima se mogu nakupiti zrnca peska, grumeni zemlje, kamenje, sve to dobro slepljeno s dlakom. Upala može nastati leti nakon hodanja po vrućem kamenju ili betonu, od kontakta sa različitim materijama koje su iritantne za kožu (hemijska sredstva, cement u prahu).

Inhalacijski antigeni (atopija) takođe mogu izazvati interdigitalni dermatitis.

Prvi korak u lečenju je isključivanje nekih oboljenja koja mogu dovesti do pojave ovakvih kožnih promena. U našem podneblju često nastaju zbog popinog praseta.

Osim trave, bilo koje drugo strano telo ( urastanje dlaka) koje se zadene među prstića može uzrokovati nastanak apcesa.

Osim stranog tela, uzrok može biti gljivična infekcija (retko, ali i na to treba posumnjati posebno ako antibiotska terapija nema efekta) zatim demodikoza (pododermatitis se može javiti nakon prebolele generalizovane demodikoze) sekundarna infekcija bakterijama zbog atopije.

Bakterijska infekcija ovih cisti je uvek sekundarna. Osim navedenog mogući su i psihogeni dermatitisi – psi koji konstantno ližu šape bez nekog pravog uzroka (dosada, temperamentni psi – ovo često viđamo kod pudli, terijera, nemačkih ovčara).

Među prstima može nastati i prava dermoidna cista – kožna invaginacije u kojoj nađemo dlake i gnoj. Ponekad uzrok leži u nekoj sistemskoj bolesti kao na primer kod oboljenja štitne žlezde.