Zašto psi vole da ližu naša stopala?

Mnogi vlasnici pasa pitaju se zašto njihovi ljubimci ližu njihova stopala. Iako do danas nisu sprovedena naučna istraživanja na tu temu, moguće je doneti nekoliko zaključaka na osnovu njihovog ponašanja.

Poznato je da mnoge životinjske vrste luče feromone iz žlezda koje se nalaze na različitim delovima tela. Na taj način životinje označavaju teritoriju i pronalaze put.

Kada druge životinje osete takve mirisne oznake, često ližu objekte kako bi pojačale nadražaj čula, odnosno kako bi bolje interpretirale poruku. Iako se mačke mnogo više oslanjaju na ovakav vid komunikacije, on je bitan i kod pasa jer pomoću njega možemo da shvatimo ponašanje naših ljubimaca.

Psima, baš kao i ljudima, miris pojedinih ljudi odgovara, a neke će izbegavati. Upravo zbog toga će često lizati stopala određenih osoba. Ali, lizanje stopala može da se poveže i s drugim stvarima.

Neki psi to čine da bi privukli pažnju svojih vlasnika, a neki na taj način pokazuju svoju ljubav.

Pojedini stručnjaci smatraju da psima, koji često ližu stopala svojih vlasnika, fale određeni minerali u organizmu, a neki tvrde da im se jednostavno sviđa ukus stopala koja dugo nisu izlazila iz čarapa.

Ipak, najbitnija od svega jeste činjenica da svi ovi razlozi nisu razlog za brigu. Pustite svoje pse da ližu vaša stopala i nemojte zbog toga da ih kažnjavate.

Index.hr

Ostavite odgovor