Zašto psi odmahuju glavom?

Primetili ste da vaš pas trese glavom kada je u stanu ili kada ste s njim u šetnji. Možda vam ovo deluje kao da sluša muziku koja mu se dopada, pa iz tog razloga ide i odmahuje glavom ceo dan. Šalu na stranu ovo može biti veoma opasan zdravsteni problem.

Psi zapravo imaju mnogo razloga zbog kojih odmahuju, zazlozi mogu biti ne toliko važni, ali moguće je i da je reč o nekim veoma ozbiljnim posledicama.

Pročitajte šta takvo ponašanje može da znači i šta vam pas s tim poručuje.

Psi najčešće trenu glavu kada ih svrbi koža ili uvo i kada im je koža iziritirana. Neki psi se na ovaj način oslobađaju stresa ili anksioznosti, a pomeranje glave levo-desno im pomaže da se u takvim situacijama osećaju bolje.

Obično, kada pas trese glavu nije za paniku, jer pojedini na ovaj način izbaciju višak energije.

trese-glavu

Ali ako prometite da vaš pas sve češće trese glavu i da ti postaje nekontrolisano i uporno, reč je verovatno o mnogo većem problemu, posebno ako samo jedan deo tela stalno trese.

Ako primetite da vaš pas ovo radi, prvo prekontrolišite njegove uši da li su crvene, da li im smetaju dlake ili im je možda ušlo strano telo u uvo poput crva ili parazita.
Ako vaš pas nema crva ili parazite, a primetite otok i crvenilo obavezno ga odvedite kod veterinara, jer ako se ne leči mmože da izazove velike zdravstvene probleme.

Ako vaš pas uz to gubi ravnotežu, najčešće je reč o spoljnoj ili unutraškoj infekciji uha koja nije uvek vidljiva golim okom.

Ako primetite bilo koju od ovih stvari, veoma je važno da svog ljubimca odvedete kod veterinara. Problemi uha, poput infekcija, parazita, ili crva, može biti opasna po život ako nisu brzo zbrinuti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *