Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto psi moraju da se očiste od parazita pre vakcijancije

Često nismo ni svesni da pas ima gliste, jer nema onih simptoma koje očekujemo, recimo ne vuče zadnjicu po podu. Međutim svaki veterinar će vam reći da pse morate da očistite od parazita pre nego što ih vakcinišete. Zašto je to tako.

Na ovo i druga pitanja odgovara stručni saradnik portala Pas za vas veterinar dr Dragan Rozmirov iz Novog Sada.

VAKCIJANIJA I DEHELMINTIZACIJA

Organizam pasa u samoj materici može se infestirati crevnim parazitima. Ako to i nije slučaj mogu se larve parazita preneti od naše obuće pa nadalje.

Crevni paraziti većinski naseljavaju digestivni trakt domaćina.Golim okom vidljive su oble gliste i pantljičare. Neki crevni paraziti mogu biti detektovani samopregledom izmeta.

Pre vakcinacije treba obaviti i čišćenje od parazita, odnosno dehelmintizaciju, jer prisustvo toksina endoparazita može uticati na kvalitet primljene vakcine, ali i sama infestacija može umanjiti imuni odgovor organizma.Vakcinaciju treba ponavljati jednom godišnje, što je ujedno i dobra prilika da obavite klinički pregled i budete sigurni u zdravlje ljubimca – objašnjava dr Rozmirov.

Naš sagovornik dalje u tekstu navodi koje sve vrste glista mogu da ugroze zdravlje naših ljubimaca.

OBLE GLISTE

Askaride (Toxocaracanis, Toxocaracati, Toxascaris

Žive i razmnožavaju se u crevima Vašeg ljubimca, hrane sevitaminima, mineralima i drugim hranljiivim sastojcima. Osimšto životinji oduzimaju veliku količinu hrane,iritiraju i povređuju sluznicu creva. Jajašaca,  se izlučuju putem izmeta uspoljašnju sredinu. Psi i mačke dolaze u kontakt sa infektivnim formama lizanjem, pri čemuprogutaju jajašca. Kad stignu u creva, larve probijaju crevni zid i migriraju do jetre, odakleće putem krvotoka stići do pluća. Nakon toga bivaju iskašljane u ždrelo, pa zatim ponovoprogutane i stižu nazad u creva, ali sada ne više kao larve, već kao odrasle gliste spremne zanovi životni ciklus. Neke od larvica će tokom putovanja zastati i umiriti se u raznim tkivima.Ako je domaćin ženka, larvica će se tokom graviditeta pokrenuti i stići do ploda. Kada mladunčestigne na svet, ono će već imati crevne parazite.Još jedan od načina širenja parazita jeste majčino mleko.

Ankilostome (Ancylostomacaninum)

Ankilostome su crevne gliste koje nalazimo kod pasa i mačaka svih uzrasta, a koje su zarazliku od askarida manje i imaju oblik beličasto-crvenog konca. Prehranjuju se krvlju u tolikojmeri da izazivaju veoma manifestne anemije od kojih životinja može uginuti, naročito mlađekategorije.

Trihuride (Trichurisvulpis)

Trihuride predstavljaju parazite debelog creva psa, retkose javljaju kod mačke. Dužine su 4 cm do 7 cm, u obliku končića i teško su uočljivi u izmetu.

2. PANTLJIČARE – CESTODE -Echinococcusgranulosus, E. multilocularis, Dipylidiumcaninum, Taenia vrste, Multiceps

Žive pričvršćene za sluznicu creva, hraneći se hranom koju životinja pojede.Zapažaju se  kao male bele gliste koje podsećaju na zrna pirinča, dužine 3 mm do 5 mm.Podizanjem repa može se videti nekolicina takvih zrnaca okoanalnog otvora.Najčešći oblik koji nalazimo kod psa ili mačke je Dipilidiumcaninum, koja zahteva buvu kaoprelaznog domaćina.

JEDNOĆELIJSKI CREVNI PARAZITI – PROTOZOE

Giardia, Amoeba, Isospora, Cryptospora, Toxoplasma vrste

Giardiaspp. spada u protozoe i živi u tankom crevupasa i mačaka.

Zaražavanje  crevnim parazitima, naročito kod mladih životinja, opasne su i zbog togašto često dolazi do naknadnih infekcija bakterijama ili virusima. Infestacije crevnimparazitima su ređe kod mačaka nego kod pasa.

U svakom slučaju svaki od ovih oblika obara imunitet jedinke ne dopuštajući aktivno prihvatanje imunih antitela vakcine .Zato je izuzetno neophodno oćistiti psa od crevnih parazita primenom adekvatnih dehelmentika po preskripciji veterinara .

Starost Postupak

Peta nedelja- čišćenje od parazita

Šesta nedelja- vakcina protiv zaraznih bolesti

Deveta i deseta nedelja nedelja- ponavljanje čišćenja od parazita

Deseta nedelja-revakcina protiv zaraznih bolesti

 12. nedelje vacina protiv besnila i mikrocipovanje

14. nedelja buster vakcina protiv zaraznih bolesti