Zašto psi mokre iz pokornosti?

Psi su zadržali mnoge instinkte svojih predaka koji su živeli u čoporu. Čopor je hijerarhija u kojoj postoje stroga pravila za pozdravljanje svakog člana unutar grupe. Ove pravila ponašanja su važna da bi čopor funkcionisao kao celina. Bilo da se radi o lovu plena, utvrđivanju teritorije, ili zaštiti potomstva, svaki član čopora mora znati svoju ulogu i mora biti siguran da će i ostali članovi ispuniti svoju. Neki od ovih instinkta čine pse tako dobrim pratiocima ljudi, a neki su nespojivi sa životom u ljudskom domaćinstvu.

Mokrenje kao znak pokornosti je pozdravni gest koji psi koriste da bi potvrdili dominaciju drugog člana čopora. To je normalno ponašanje za pse, ali neprijatno za ljude.

Štenci će često pokorno mokriti kada im neko priđe.To je zapravo dobar znak koji ukazuje da pas tu osobu smatra dominantnom. Agresivno ponašanje može da se razvije kada pas pokušava da bude dominantan u odnosu na ljude. Ipak, mokrenje u kući je neprihvatljivo ponašanje i treba ga sprečiti. Kazna nema smisla u ovoj situaciji i samo bi još više podstakla ovakvo ponašanje i zbunila psa.

Iako pas bilo kog uzrasta i pola može mokriti iz pokornosti, ovakvo ponašanje je češće kod štenadi ženskog pola. Ovakvo ponašanje može podstaći bilo koji znak dominacije čoveka ili drugog psa. Nekada je dovoljan i samo glasan ili uzbuđen pozdrav da bi se isprovociralo ovakvo ponašanje. U svakom slučaju pas instinktivno pokazuje, da je potpuno ponizan i da ne predstavlja nikakvu pretnju.

Da bi pokazao pokornost, pas može čučnuti ili se prevrnuti na leđa dok mokri. Pas se, takođe može “smejati” povlačenjem unazad rubova usta i pokazivanjem zuba. Ovaj gest se lako može pomešati sa agresivnim režanjem. Izložen stomak je signal da pas želi da “odustane” od sukoba i da ne pokazuje želju da bude glavni. Diranje nepoznatog psa koji je u ovom položaju može lako da se završi ujedom iz straha.

Štenci obično vremenom prestanu da mokre iz pokornosti. Pozdrav koji podstiče ovakvo ponašanje treba izbegavati. Vlasnik bi trebao kada uđe u kuću da ignoriše psa. Glasno “zdravo” će izazvati da pas mokri svaki put. Nakon što se pas smiri, vlasnik bi trebao da se malo odmakne od njega, da čučne do njegove visine i da ne izgovara ništa. Psu je tada dopušteno da priđe. Na prvi nagoveštaj da će pas da mokri, vlasnik bi trebao da se odmakne. Kontakt očima je, takođe znak dominacije i može biti okidač za mokrenje iz pokornosti.

Svako ko ulazi u kuću mora slediti ove iste korake da bi se sprečilo ponašanje. Psa koji ima tendenciju da mokri iz pokornosti, trebalo bi izvesti napolje pre nego što dođu gosti. Kada su gosti unutra pas može biti polako uveden u prostoriju, ali gostima treba skrenuti pažnju da ga ignorišu. Na kraju, pas će shvatiti da ne postoji opasnost, i da nije potrebno da pokazuje pokornost. Većina pasa dok rastu postepeno prevazilazi ovaj problem. Očekujte da će pas na ovaj način reagovati na sve nove situacije i nove ljude.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *