Zašto psi ližu ljude?

Svi mi koji imamo kućne ljubimce znamo da vole da se maze. Najčešće se to manifestuje tako što se šćućure oko nogu ili ližu ruke, lice ili neki drugi ogoljeni deo kože.

Zbog čega oni to rade?

Po nekim mišljenima, kada pas liže svoga gazdu, on ga zapravo ljubi i tako iskazuje svoju ljubav. Ipak, ovo nije jedini razlog.

Lizanje je i znak pokornosti. U divljini, slabiji psi ližu jače u znak pokornosti što predstavlja način uspostavljanja harmonije u čoporu. U kućnim uslovima ovakav gest, kažu stručnjaci, znači da vam pas stavlja do znanja da ste vi gazda.

skakanje

Još jedan od razloga zbog koga psi ližu ljude je i način prikupljanja informacija o njima. Oni to rade putem receptora u nosu i ustima. Psima su naročito zanimljivi ljudi koji se dosta znoje pošto znoj sadrži određenu količinu soli čiji ukus oni vole i na osnovu čega oni zaključuju da li smo uplašeni, srećni ili pod stresom.

Psi uživaju u lizanju jer se u njihovom telu ovim putem oslobađa endorfin koji njima omogućava da odećaju zadovoljstvo.

Kada su stranci u blizini, pas će još više lizati svog gazdu, ne retko i po licu. Stručnjaci veruju da je to njihov način da pokažu da ste im jako važni i da brinu o vama više nego taj stranac. Zna se da su psi verni pratitelji i da vole da budu uz vlasnika, a mnogi tvrde i da na osnovu psa možemo dosta toga naučiti o gazdi psa i obratno.

Nekima smeta kada ih psi ližu, nekima ne, ali u svakom slučaju potrudite se da to prihvatite jer oni nemaju drugi način da komuniciraju sa nama.

Životinje.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *