Zašto psi imaju vlažnu njuškicu?

Nos psa ima dva dela. Koštani deo na čijem se kraju nalazi hrskavica, koju pokreću mišići njuške. Dve strane nosa, nozdrve, su odvojene hrskavicom, koja se nastavlja dalje u kosti turbine. To su veoma tanke kosti prekrivene sluzavom membranom. Taj deo nosa obiluje nervima i krvnim sudovima, uključujući i nerve za miris. Sinusi su udubljenja unutar kostiju lica, povezana sa nosem i ispunjena vazduhom. Nos je odvojen od usta tankim koštanim slojem, koji je deo nepca usta i zove se tvrdo nepce. Iza njega se nalazi meko nepce.

JEZIK

nos pas

Jezik psa je izuzetno bitan za gutanje hrane. To je mišićni organ kod kojeg unutrašnji mišići menjaju njegov oblik prilikom žvakanja i gutanja hrane, a spoljašnji ga pokrivaju. Male papile [izbočine u obliku bradavica] čine površinu jezika hrapavom i pomažu psu prilikom gutanja i sisanja. Neke papile sadrže mirisne organe.

PLJUVAČNE ŽLEZDE

Postoji dve vrste pljuvačnih žlezda, koje leže ispod sluznih membrana usta i izbacuju pljuvačku direktno u njih. Takode, postoji i tri para ovih žlezda, uključujući pljuvačnu žlezdu ispod uva [parotidnu], koja šalje pljuvačku u usni put [vijaduct].

FUNKCIJE NOSA I USTA

Nos ima nekoliko funkcija. On je prvi deo respiratornog puta i preinačuje vazduh koji pas udiše. Velika sluzna površina, bogata velikom količinom krvi, menja temperaturu udahnutog vazduha. Takode, uklanja prašinu, bakterije i viruse, pomažući odbranu tela od štetnih supstanci. Kijanje je, još jedan mehanizam odbrane. To je refleks stimulisan receptorima nosa.

Miris je veoma bitan za pse još od samog rođenja. Pošto štenad tokom prvih nedelja života ne mogu ni da gledaju niti da čuju, uz pomoć mirisa pronalaze majku i mleko.

Kasnije u životu, mirisi koje psi ostavljaju prilikom ispuštanja urina ili izmeta, ili putem analnih žlezda i vaginalnih sekreta, predstavljaju svojevrstan način komunikacije medu psima. Zato psi vole da njuškaju delove i mesta gde drugi psi vrše nuždu i zato ispuštaju urin na više različitih mesta. Čin njuškanja predstavlja brz, kratak prolaz vazduha do nervnih završetaka čula mirisa u prolazima nozdrva. Zbog veoma osetljivog čula mirisa, psi se često koriste za otkrivanje droge i eksplozivnih naprava.

Miris i ukus idu zajedno kod pasa, a razvijenost čula mirisa je važan faktor za apetit psa. Nos i usta psa su spojeni Džejkobsonovim organom. Još jedna važna funkcija koja uključuje i nos i usta je regulisanje temperature. Dahtanje je praktično jedini efektan način za oslobađanje od toplote kod pasa, a predstavlja isparavanje vlage sa vlažnih površina usta jezika i nosa, koju prati smanjenje temperature. Zadihani pas brzo udiše i izdiše vazduh otvorenih usta i isplažcnog jezika. Glavna tačka isparavanja vlage je nosna sluz, a da bi dahtanje bilo efektno ona mora da bude stalno vlažna. Njenu vlažnost održavaju dve velike lateralne nosne žlezde koje proizvode vodeni sekret.

Svakako najvažnija funkcija usta psa jeste u ishrani. Zubi ubacuju hranu u usta, gde bude mlevena, sažvakana i ovlažena pljuvačkom tako da dobije pogodan oblik za gutanje.

njuskica

MOGUĆI PROBLEMl

Najčešći oralni problem koji se sreće u i veterinarskoj praksi je zubni kamenac, praćen zapaljenjem desni. Plak je opna na desnima na kojoj se množe bakterije. Mešavina bakterija, ostaci hrane i pljuvačka se talože kao opna na gleđi zuba i ukoliko se ne uklone, plak nastavlja da raste i prelazi u veoma čvrstu mineralizovanu masu koja se zove zubni kamenac. [slika desno]

On se može raširiti i ispod linije desni i prouzrokovati crvenilo i bol, iz kojih se može razviti i hronična infekcija [gingivitis]. To za posledicu može imati slabljenje ligamenta koji drži zub u svojoj duplji, te zub postaje labav, klati se ili čak ispada. Plak i kamenac zuba prouzrokuju neprijatan zadah iz usta što naročito dolazi do izražaja ako pas ima i gingivitis.

Sprečavanje razvoja kamenca čišćenjem zuba i hranjenjem psa suvom hranom [grublja hrana otklanja plak] je deo očuvanja zdravlja vašeg psa

Karijes zuba je, takode. moguć kod pasa ali je mnogo ređi nego kod ljudi. Ukoliko se javi, najčešće napada velike zube u zadnjem delu usta koje je teško videti. Ovaj problem se često i ne primeti sve dok zubi ne budu pravilno pregledani od strane veterinara.

Psi takođe mogu dobiti i tumor usta, najčešće u desnima. On može biti benigni ili maligni i invazivni [ovaj tip obično uključuje i zapaljenje vilične kosti]. Tumor se može pojaviti i u nosu, mada veoma retko.

Strana tela se mogu zaglaviti u nosu ih ustima. Delovi drveta ili koske se ponekad mogu potpuno zaglaviti medu zubima gornje vilice. Može se desiti i da pas našavši neku sitnicu udahne tako jako da ona prođe kroz njegov nos.

Psi lakode mogu oboleti od hronične infekcije nosa i sinusa [sinusitis], koje izazivaju bakterije ili gljive. Ovakva oboljenje se vrlo teško leče.

dve njuskice

ZAŠTO PSI IMAJU VLAŽNE NOSEVE?

Poput vlage koju proizvode nosne žlezde, kanali nazolakrinalnih [nosno-suznih] žlezda koji odvode suze od očiju do nosa se otvaraju na vrhu nosa čineći ga vlažnim. Ima mnogo sekretnih i sluznih žlezda u sluzi psećeg nosa koje vlaže pigmentisani deo nosa. Pas sa visokom temperaturom obično ima suv nos, mada je za neke rase pasa suv nos normalno stanje. Vlažan nos se često smatra znakom da je pas zdrav, ali to ne mora uvek da bude tačno.

Starenjem, crni delovi nosa kod većine pasa postaju zadebljani, suvi i okoreli. Stavljanje vazelina može pomoći u sprečavanju rana i osetljivosti na dodir.

Znaci nevolja
Strano telo u nosuKijanje; izbacivanje gnoja iz nosa
Tumor u nosuKao i prethodno uz moguća krvarenja
Postojanje infekcijeIzbacivanje gnoja; osetljivost nosa na dodir, smrad
Zubna oboljenja, gingivitisNeprijatan zadah, odbijanje čvrste hrane, krvaren/e iz desni
Tumor u ustimaPreterana salivacija i bolovi
Strano teloSalivacija, nervoza i ubacivanje šape u usta da ga izvadi
HemofilijaČesto krvarenje iz desni bez razloga
Apsces korena zubaBolni otok Ispod oka

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *