Zašto psi imaju brkove i čemu oni služe?

Za ljude, dodir je osećaj koji se najčešće povezuje sa prstima. Ali čovekov najbolji prijatelj, pas, dodiruje svet na drugačiji način – preko svog lica.

Većina pasa ima brkove. Oni se razlikuju po izgledu na osnovu rase i genetike.  Svako ko radi sa psima je verovatno upoznat da imaju brkove oko njuške, ali da li ste znali da psi imaju brkove iznad očiju, na njihovim bradama i iznad svoje gornje usne?

Brada i brkovi kod psa ne služe samo da bi skupljali ostatke od hrane ili kapljice vode, već je reč o specijalizovanom tipu dlake koja se može naći kod mnogih sisara, uključujući i pse.

Brkovi takođe nisu samo ukras pseće njuške – oni su izvrstan i funkcionalan uređaj za tačnu i preciznu percepciju kojima se psi mudro koriste u pojedinim trenucima nesigurnosti.

brkovi kod psa2

Većini pasa, brkovi služe, da bi lakše odredili širinu prolaza, odnosno procenili mogu li proći kroz određeni uski prolaz.

Tako će psi prilikom uvlačenja u razne otvore najpre pokušati da oprezno uguraju glavu, a potom će na temelju brkova proceniti mogu li da prođu ili ne.

Naime, psi su na temelju već spomenute pseće inteligencije utvrdili – “ako kroz ovaj otvor sasvim slovodno prolaze moji brkovi, tada prolazi i celo telo”

Za ovo treba da zahvale merkel ćelijama (MCS), specijalizovanim receptorima kože koji su blisko povezani sa nervnim završecima, koji im pomažu da se bolje uključe u taktilne senzacije iz svog okruženja. Nije iznenađujuće da su MC upravo najizraženiji u području oko njuške.

Zto je očigledno da psi analiziraju svoje okruženje pomoću svih brkova. Njihovi brkovi su osetljivi i na vazdušnu struju, uz pomoć koje oni vibriraju. Pas zatim koristi ove vibracije kako bi utvrdio da li postoje prepreke u njegovom neposrednom okruženju, kao i da odrede njihovu blizinu, veličinu i oblik. Brkovi i brada im pomažu da se odlično snalaze u mračnim prostorijama. Lovačkim psima takođe pomažu da se lakše snađu u u visokoj travi ili u šumi.

Takođe im pomažu da napolju lakše pronađu omiljenu igračku, štap koji im bacate ili poslasticu koju ste sakrili.

Brada i štite pse.  Ako recimo zrno prašine, trn, ili drugo strano telo dodirne njegove brkove, pas će da trepne ili protrese glavu kako bi izbegao povredu.

brkovi kod psa
Ponekad se desi da im po koja dlačica sa brkova opadne, ali to nije ništa štrašno, jer ponovo izraste. Međutim kada psa vodite kod grumera, vodite računa o tome koliko mu je skratio brkove i da li ih je skroz izbrijao.

Zato je kako stručnjaci kažu najbolje da ne trimujete brkove, jer to otežava psu da uradi sve ove stvari koje smo naveli. naime, brada je veoma osetljivo područje, pa previše izbrijana brada kod psa može prouzrokovati neprijatnost i stres.

Jer ono što su za nas oči, to su za pre brkovi i brada. I zato pre nego što kažete grumeru da obrije vašem psu brkove i bradu, jer ne možete non stop da ih perete i brišete razmišljajte o brkova vašeg psa kao o sitnim radar detektora koji se tako fino podešeni da mogu da im pomognu da otkriju zeca koji se krije ispod žbuna, dok gradskim psima pomažu da se opale glavom u zid.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *