Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto psi grebu po tlu nakon velike nužde?

Verovatno vam je veoma simpatično kada vidite svog ili tuđeg psa kako posle obavljanje velike nužde zadnjim nogama grebe po tlu. Ipak, verujemo da su se mnogi vlasnici pasa, a posebno mužjaka zapitali zašto njegov ljubimac, nakon  što je obavio veliku nuždu, napravi nekoliko snažnih pokreta grebanja po zemlji.

Naime, pas se malo udalji od mesta gde je ispustio kakicu, a onda, snažnim pokretima prednjih i pogotovo zadnjih nogu, kao da pokušava da zatrpa izmet. Ponekad se ovaj ritual grebanja po zemlji obavi i nakon uriniranja, ali to se dešava mnogo ređe.

Evo zašto psi to rade…

Prvobitno objašnjenje ove pojave je bilo da se radi o ostatku ponašanja iz divljine, jer su preci današnjih pasa zatrpavali izmet kao što to rade mačke. Takođe smatralo se da je domestikacija (pripitomljavanje) poništila efikasnost takve akcije i da je to danas samo poslednji beskorisni i suvišni zaostatak jedne, nekada higijenske procedure.

Međutim, najnovija istraživanja pobijaju takav zaključak.

pas-zatrpava

Vukovi, koji žive slobodni u divljini, takođe ne zatrpavaju svoj izmet. Oni kao i psi, raskopavaju tlo pored izmeta i na taj način ostvaljaju upadljivu vizuelnu oznaku zajedno sa mirisnim signalom koje daje sam izmet.

Zna se da su jedine efikasne znojne žlezde koje poseduje pas, između nožnih prstiju. Ako grebe po tlu, pa makar to bio i asfalt, pas ustvari dodaje još jedan lični miris pored izmeta. U svetu pasa koji je bogat mirisima, vrlo je moguće da ovaj dodatni oblik obeležavanja, omogućava psu da „saopštava“ neke sopstvene poruke.

Ukoliko to znamo, postaje nam još jasnije zašto psi tako rado odlaze u šetnju. Zato je više verovatno da kada pas grebe nogama nakon velike nužde, stupaju u igru i vrše određenu ulogu i faktor mirisa i vizuelni faktor.

Isušivanjem izmeta se postepeno gube skoro svi mirisi, dok su mirisi koji potiču iz znojnih žlezda dugotrajniji. Pored toga, duboki tragovi šapa i kandži ostavljaju utisak na drugog psa, da se radi o moćnom, velikom i snažnom psu.

Ako vaš pas iznenada prestane da raskopava tlo nakon vršenja nužde, to može da bude znak upozorenja da se radi o početku artritisa ili nekog drugog obolenja koje utiče na pokrete psa. U naprednijim stadijumima artritisa može doći i do problema sa čučanjem tokom vršenja defekacije.

Na kraju jedno upozorenje: Nemojte da dozvolite da vaš pas raskopavanjem istovremeno i razbacuje izmet okolo, već ga nakon vršenja nužde sklonite u stranu i pokupite iza njega. Pas će svakako nekoliko puta zagrebati tlo i ostaviti mirisne signale.