Besnilo: vakcine garantuju zaštitu i do 3 godine?

Da li ste znali da većina proizvođača vakcine protiv besnila čiju je upotrebu odobrilo Ministarstvo poljoprivrede garantuju zaštitu za pse u periodu od najmanje dve do tri godine?

Konkretno, od 7 odobrenih vakcine protiv besnila trogodišnju imunost (nakon osnovnog vakcinisanja) garantuju 4 vakcine (Nobivac Rabies, Rabisin, Biocan Novel DHPPi / L4R i Versiguard Rabies), jedan proizvođač za svoje vakcinu (BIOCAN R) garantuje imunitet najmanje dve godine, dok 02:00 proizvođača garantuju imunost od 12 meseci (Rabikal i Eurican DHPPI2-LR), prenosi index.hr.

Šta se podrazumeva pod osnovnim vakcinacijom?

Osnovna vakcina je zapravo prvo vakcinacija, ali kako kažu u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane neki proizvođači vakcine preporučuju dve vakcine (sa tri meseca starosti te nakon godinu dana) kao primarno vakcinacija te tek nakon toga svake tri godine.

Uprkos preporukama proizvođača vlasnici pasa u Hrvatskoj svoje pse moraju vakcinisati svake godine i za to plaćati 150 kuna.

U Hrvatskoj su istražili su da li je reč o porezu “na budale” ili ovakav namet ima opravdan razlog?!

Ista je situacija i u Srbiji,  i u našoj zemlji vakcinacija protiv besnila i mikročipovanje je zakonska obaveza svakog vlasnika. Našim zakonom je propisano da se svaki pas i mačka moraju obeležiti mikročipom do navršenih 90 dana starosti, kao i da se svi psi i mačke stariji od tri meseca moraju vakcinisati protiv besnila jednom godišnje.

Kako navode u upravi za veterinu besnilo je jedno od najopasnijih virusnih oboljenja za koje ne postoji lek, a pri tom je i zoonoza, tako da redovnom vakcinacijom štitite i svoje, a i zdravlje vašeg ljubimca.

Šta kaže struka?

U razgovoru sa veterinarima koji su želeli da ostanu anonimni saznaju kako bi pse samo prva dva puta trebalo vakcinisati svake godine, a nakon toga onoliko često koliko navode proizvođači vakcine. Smernice su to izdate od strane VSAVA-e, vodeće svetske organizacije koja okuplja veterinare malih životinja, kojih se već pridržava većina država članica EU.

Kakva je situacija u Sloveniji?

Do 2014. tamo su vredila ista pravila koja danas važe u Hrvatskoj. Novim zakonom koji je na snagu stupio 1.1. 2014. vakcinacija je ostalo obavezno, ali se promenila dinamika vakcinacije, koja je prilagođena već navedenim smernicama.

Konkretno, prve tri vakcinacije su obavezne svake godine, s tim da se treći put preporučuje da se vakciniše pas sa vakcinama koja obezbeđuju imunitet više od godinu dana. Svako dalje vakcinacija se sprovodi u skladu sa uputstvima proizvođača vakcine.

Identična praksa je u većini država članica EU, s tim da u nekim državama poput Nemačke vakcinacija uopšte nije obavezno, osim ako sa svojim ljubimcem nameravate putovati van države. Tada psa morate vakcinisati u skladu sa zakonima države u koju putujete.

Zašto je u Hrvatskoj vakcinacija pasa protiv besnila obavezno svake godine?

Jedan od razloga, ako ne i najvažniji lako je izračunati. Konkretno, ako uzmemo u obzir da je prošle godine protiv besnila vakcinisano 356.000 pasa i taj broj pomnožimo sa prosečnom cenom vakcinacije od 150 kuna dolazi se do brojke od 53,4 miliona.

Da se na primer psi ne vakcinišu svake, već svake dve ili tri godine promet od prodaje vakcine bio bi dvostruko odnosno trostruko manji! Na gubitku bi bila država, distributeri vakcine i naravno veterinari, kojima je prihod od vakcinacije sigurna zarada.

S druge strane, da u Hrvatskoj vrede pravila kao na primer u Sloveniji, tokom 12 godina života pas bi umesto 12 vakcine mogao primiti njih 6, čime bi vlasnici (tokom 12 godina psa) plaćali duplo manje nego danas.

vakcinacija02

Šta o svemu kažu nadlaženi?

Iako priznaju da neka vakcina protiv besnila garantuju imunost od 3 godine iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane stigao im je birokratski odgovor kako je Hrvatskoj tako naređeno “zbog različitih programa vakcinacije, dostupnosti više proizvođača vakcine, dokazanih raznim sposobnosti stvaranja imuniteta te epidemiološke situaciju besnila u Republici Hrvatskoj i susednim državama. ”

Ipak, očigledno su i oni svesni da je nauka napredovala pa priznaju kako razmišljaju o ukidanju obaveze vakcinacije pasa svake godine.

Ako su se neki obradovali da će se to dogoditi u bližoj budućnosti u to novinari iz Hrvatske nist sigurni jer će se to dogoditi “tek kad se ostvare veterinarsko – zdravstveni uslovi”, ističu u Upravi za veterinarstvo pritom ne odgovarajući koji se to uslovi trebaju zadovoljiti!

Zašto je vakcinacija obavezna samo za pse?

Nisu im odgovorili ni zašto je vakcinacija obavezna samo za pse, iako kad govorimo o kućnim ljubimcima besnilo mogu prenositi pitomi tvorovi i mačke, koje ako uzmemo broj koliko ih živi slobodno na ulicama takođe predstavljaju rizik. Napisali su nam tek kako se njihovo vakcinacija preporučuje!

Uzmemo li u obzir da je vakcinacija protiv besnila svake godine zaista nužno ne možemo se ne zapitati zašto Ministarstvo poljoprivrede godinama ignoriše problem hiljada nevakcinisanih pasa lutalica koji žive na području Hrvatske.

Puno je veća verovatnoća da će besnilo dobiti psi koji žive u potpuno neprimerenim uslovima, često se prehranjujući na smetlištima, gde osim njih dolaze i lisice koje su takođe u rizičnoj grupi, nego psi koji kao kućni ljubimci žive u urbanim sredinama.

Je li obavezno jednogodišnje vakcinacija pasa protiv besnila porez na budale?

Zaključak prepuštamo vama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *