Zašto pas zavija? Da li treba da se zabrinete ili…

Naveli smo samo neke od razloga i situacija u kojima psi zavijaju. Budući da smo sigurni da ih ima još mnogo pozivamo vas da u komentarima zavijaju li vaši psi i u kojim sve situacijama?
Bez obzira jeste li vlasnik psa ili ne verovatno ste barem jednom u životu čuli kako pas zavija. Zašto to radi i treba li ga zbog toga zabrinuti?

Način komunikacije među članovima čopora

Ono što je pomorcima svetionik nekim psima je zavijanje, piše portal dogster.com navodeći pseće zavijanje kao jedan od načina međusobne komunikacije. Navedeni portal navodi kako se psi (i vukovi) u divljini zavijanjem najčešće sinhronizuju tokom lova, pogotovo ako se jedan član izdvoji iz čopora. Zavijanjem mu članovi čopora olakšavaju povratak kući.

Odbrambeni mehanizam

Takođe, psi zavijanje koriste kao odbrambeni mehanizam kako bi jedni druge upozorili na opasnost. Kao ljubimac tako će vas pas ponekad zavijanjem upozoriti kako vam se približava neko njemu nepoznat.

Privlačenje pažnje

Kako bi dobili pohvalu ili poslasticu psi su spremni na gotovo sve. Tako, ponekad i zavijaju kako bi pridobili vašu pažnju. Pogotovo, ako ste ih nesvesno naučili da će za takvo ponašanje biti nagrađeni.

Genetski kod

Službene stranice šaptača pasa Cesara Milana navode kako je poriv za zavijanjem nekim psima “ugrađen u genetski kod” te da u nekim situacijama ne postoje (barem ne nama ljudima) logična objašnjenja zašto psi zavijaju.

pas zavija

Na primer, često zavijaju na zvukove sirena ili reaguju na nešto što čuju na televiziji, radiju ili slično. Ne postoji logično objašnjenje zašto to rade, ali u tome nema ništa loše.

Signaliziraju da ih nešto boli

Kad ih nešto boli ljudi plaču. Jednako tako kad njih nešto boli psi mogu zavijati. Ako se vaš pas počne čudno ponašati, “pričati” i zavijati više nego što to čini obično Cesar Milan savetuje da se konsultujete sa veterinarom jer vašeg ljubimca možda nešto boli.

Strah od napuštanja

Osim kad osećaju fizičku bol psi često zavijaju i kad osećaju strah od napuštanja, što je jedan od 10 najčešćih psećih strahova. Dešava se kod pasa koje vlasnici nisu naučili da budu sami kod kuće.

Zavijanje često prati i mokrenje po stanu, uništavanje nameštaja i slična neželjena ponašanja. Pas to ne čini iz pakosti, već zato što je pod stresom i misli da se nećete vratiti kući.

Zavija li vaš pas?

Naveli smo samo neke od razloga i situacija u kojima psi zavijaju. Budući da smo sigurni da ih ima još mnogo pozivamo vas da u komentarima zavijaju li vaši psi i u kojim sve situacijama?

2 Comments

  • Vladimir

    Poslednjih dana zbog obaveza nismo bas imali vremena za naseg psa. Pa je tokom noci iz cista mira poceo da zavija laje i urlice kao da kuka. I tako neprestano. Pun je mesec pa ne znam dal postoji mogucnost da je torazlog. Inace do sad nije nikad zavijao nocu. Kad izadjem napolje kod njega i dok sam u njegovom prisustvu ne odvaja se od noge i tad prestaje da zavija i cvili. Voleo bih ako mozete da mi pomognete da saznam zasto se to uopste desava. Hvala

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *