Zašto pas voli da se valja po travi?

Postoji nekoliko teorija o tome zašto psi vole da se valjaju po travi. O nekim teoprijama je portal pas za vas već pisao, a sada vam predstavljamo neke nove teorije.  Psi ponekad vole iskoristiti šetnju po parku kako bi dobro protrljali leđa po travi. Ako se pitate zašto, postoji nekoliko mogućih odgovora.

Valjanje u travi služi im kao tuširanje. Psi se na taj način čiste ako im je nešto na leđima, na primer smola ili ptičji izmet.

Trava je odlična jer je oštra pa je psi zato koriste za čišćenje ili kao češalj, čak i za raspetljavanje klupka dlake. To, naravno, ne znači da im ne treba uobičajeno češljanje.

pas se valja

Drugi razlog zašto psi vole da se valjaju po travi je miris. Kad oseti neki miris koji može da zamaskira njegov, pas će se valjati po mestu gde ga je nanjušio. To je evolucijska navika koja služi za lov. Valjanje u travi može služiti i za skidanje nepoželjnog mirisa s dlake, kao što je neprijatan šampon koji mu smeta.

 Verovatno postoji i društvena uloga valjanja po travi, a takvo ponašanje drugim članovima čopora poručuje da je pronađeno nešto.

Konačno, psi mogu da se valjaju po travi iz gušta. Dobro i mirisno mesto za protezanje i izležavanje na suncu uvek im je zanimljivo.

Vlasnik će najlakše sam znati da proceni zašto se njegov ljubimac valja po travi, ali ako se intenzivno valja, i ne samo po travi, već i u kući, možda ima nekog parazita na leđima.

Opušteni pas koji se polako prevrće s jedne strane na drugu sretan je i zadovoljan.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *