Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto pas trese nogom kad ga češkate po stomaku?

American bulldog getting belly rubbed

Ukoliko vašeg psa češkate po stomaku, sigurno ste primetili kako se njegove zadnje nogice pomeraju gore- dole, kao da pokušava da trči. Zašto je to tako, da li ste se ikada zapitali? Prenosimo vam odgovor stručnjaka…

Najopširniji odgovor je – evolucija! Naime, psi mašu zadnjim nogama kada im milujemo stomak i to ne mogu da kontrolišu. Stručnjaci za ponašanje pasa kažu da je u pitanju nesvesni refleks…

pas se valja

“Na primer, ako dodirnete vruć šporet, čak i pre nego što vaš mozak shvati da je u pitanju nešto bolno, kičmena moždina je to već primetila i poslala signal koji uzrokuje refleksno pomeranje ruke. Kada biste morali da čekate da mozak shvati da ste u opasnosti, to kašnjenje moglo bi da izazove ozbiljnu povredu ili smrt”, kaže veterinar, doktor Lor Haug.

Kod pasa je češanje i osećaj da ga nešto golica znak da je opasni parazit ili buva tu, pa je s vremenom nastao refleks koji bi trebalo da otera napasnika.

Taj refleks je toliko prirodan da ga veterinari mogu koristiti za dijagnostiku neuroloških problema – poput udarca gumenim čekićem u ljudsko koleno.