Zašto pas trese nogom kad ga češkate po stomaku?

Ukoliko vašeg psa češkate po stomaku, sigurno ste primetili kako se njegove zadnje nogice pomeraju gore- dole, kao da pokušava da trči. Zašto je to tako, da li ste se ikada zapitali? Prenosimo vam odgovor stručnjaka…

Najopširniji odgovor je – evolucija! Naime, psi mašu zadnjim nogama kada im milujemo stomak i to ne mogu da kontrolišu. Stručnjaci za ponašanje pasa kažu da je u pitanju nesvesni refleks…

pas se valja

“Na primer, ako dodirnete vruć šporet, čak i pre nego što vaš mozak shvati da je u pitanju nešto bolno, kičmena moždina je to već primetila i poslala signal koji uzrokuje refleksno pomeranje ruke. Kada biste morali da čekate da mozak shvati da ste u opasnosti, to kašnjenje moglo bi da izazove ozbiljnu povredu ili smrt”, kaže veterinar, doktor Lor Haug.

Kod pasa je češanje i osećaj da ga nešto golica znak da je opasni parazit ili buva tu, pa je s vremenom nastao refleks koji bi trebalo da otera napasnika.

Taj refleks je toliko prirodan da ga veterinari mogu koristiti za dijagnostiku neuroloških problema – poput udarca gumenim čekićem u ljudsko koleno.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *