Pas trči za kolima: evo kako da to sprečite

Vlasnički psi, ali i oni koji to nisu imaju jednu pomalo ružnu naviku da trče za automobilima, bajkovima, motorima i svim zapravo točkašima.

Pošto je ova navika veoma opasna kako za psa, tako i za čoveka, posebno kada je reč o saobraćaju, važno je da vlasnici dresiraju svoje mezimce, kako bi se odvikli od ovoga. Ipak, ako ne znate zašto psi trče kao mahniti za automobilima ili drugim točkašima pročitajte ovde…

Kako stručnjaci navode psi trče za automobilima iz istog razloga iz kojeg trče i za ljudima koji trče ili voze bicikl, mačkama, malim životinjama i drugim psima – ili da bi se igrali ili da bi lovili. U većoj ili manjoj meri, trčanje uključuje prirodni nagon za lovom.

Najopasnija situacija je kada pas trči za automobilima, jer pre ili kasnije može doći do povrede ili smrti psa.

kola pas

Takođe neretko se dešavaju saobraćajne nesreće, ako vozač pokuša da izbegne psa. Opasni scenariji su brojni pa je najbolje preventivno reagovati na ovu pojavu.

Važno je imati na umu da je nagon za plenom dobra stvar, ali da je važno naučiti psa koji “plen” je poželjan, a koji bi trebalo da ignoriše, odnosno ne treba da ga doživljava kao plen. Tako je npr. loptica dobar plen, dok su automobili i bicikli loš.

Prvo, nikada nemojte fizički kažnjavati psa za ovo ponašanje, jer može doći do agresivnosti. Kada primetite da štene pokazuje interes za automobile, pokušajte da ga pozovete, a kada dože častite ga nagradicom.

Međutim, ako pas već ima naviku da trči za automobilima, važno je da ga naučite da dođe na poziv. Ako šetate psa bez povoca, činite to samo na mestima gde nema saobraćaja. Takođe, ako imate dvorište, postavite kvalitetnu ogradu.

Ako ništa od ovogne upali najbolje bi bilo da ga ne puštate sa povoca, jer ćete na taj način sprečiti neprijatne situacije kako za vašeg psa, tako i za vozača automobila.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *