Zašto pas spava na leđima?

Sigurno ste primetili kako vaš pas legne na leđa, digne sve četiri u vis i spava snom pravednika. Toliko je sladak, da vam je prosto žao da ga probudite, iako je vreme za prvu jutarnju šetnju. A da li ste se zapotali zašto je to tako?

Ne postoji tačna statistika koja bi potvrdila da većina pasa spava sa trbuhom prema gore, ali vlasnici najbolje znaju da tek pet do deset odsto njihovih ljubimaca provedu noć spavajući u normalnom položaju, potrbuške.

Ovi podaci, međutim, odnose se samo na kućne ljubimce. U divljini ova pravila ne važe i njihova sigurnost ni u jednom trenutku ne sme da bude ugrožena i uvek moraju biti na oprezu. Nije u njihovom interesu i u prirodi da vreme provode odmarajući na leđima, jer to predstavlja položaj u kojem su najranjiviji i najsporije mogu da reaguju.

Dakle, za naše ljubimce koji spavaju sa stomakom okrenutim prema plafonu možemo reći da su u potpunosti opušteni, ali isto tako da su se i najviše distancirali od svojih divljih rođaka.

Ovakvo ponašanje Vašeg psa može ukazivati i na njihovu dobru socijalizaciju, sigurnost, stabilnost i ugodno okruženje.
A, šta to govori o ljubimcima kojima je draže dremnuti na stomaku? Ma kad si umoran kao pas, imaš pravo spavati kako poželiš!

Svakako, kako je dosadašnja veterinarska praksa pokazala, ovakav oblik “lenčarenja” ni u kom slučaju ne ukazuje na to da postoji nekakav zdravstveni ili bilo kakav drugi problem.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *