Zašto pas smrducka kada je mokar?

Verovatno ste primetili da vaš pas, umesto da miriše, posle kupanja ima pomalo neprijatan miris.

Neke rase, a ovo se posebno odnosi na lovačke pse, imaju više sebuma u svojoj dlaci od ostalih.  Razlog tome je prirodno ulje, koje se nalazi na koži i dlaci i koje štiti kožu psa od isušivanja. Kad je pas mokar, ulje i voda zajedno stvaraju bakterije, koje izazivaju neprijatan miris.

Psa zato treba dobro da osušite, kako biste sprečili razvoj pomenutih bakterija. Peškir nije dovoljan, čak ni za kratkodlake pse, pa morate upotrebiti i fen za kosu.

kupanje-pasa-pas za vas

Prečesto kupanje može dovesti do suve kože i svraba, pa veterinari preporučuju da sačekate nekoliko nedelja do narednog kupanja ljubimca. Operite psa kvalitetnim šamponom i temeljno ga isperite. Nepravilno ispiranje šampona na koži bi moglo izazvati razne iritacije. Takođe, koristite kvalitetnu četku tokom sušenja, jer ćete njome zahvatiti i donje delove krzna.

Nakon što ste ga osušili, dlaku mu našpricajte sprejem po izboru. On neće potpuno ukloniti miris, ali će svakako pomoći psu da bolje miriše.

Savet: Bez obzira na to koliko kupate psa, miris će ostati. Jedan od najboljih prirodnih dezodoransa je belo sirće. Pomešajte ga s vodom i stavite u bocu s raspršivačem.

Još jedan proizvod siguran za upotrebu je soda bikarbona, koja je odlična i za osvežavanje tepiha, naročito onih na kojima spava vaš ljubimac.

Pospite je po tepihu, ostavite 10 minuta, a zatim pokupite usisavačem.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *