Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto pas ne treba stalno da vas liže po licu?

Ukoliko imate psa, sigurno vam se desilo da vas vaš “najbolji prijetelj” povremeno poljubi u lice. Taj poljubac je, zapravo, lizanje preko celog lica, ili samo obraza, nosa, oko, možda čak i vaših usana.

Ako vam je to simpatično i nemate ništa protiv tog poljupca, znajte da mnogo, mnogo rizikujet što svog psa niste naučili da je to “no, no”.

Naime, profesor mikrobiologije Šeli Rankin kažeda je to veoma opasno izražavanje ljubavi, koje može ozbiljno da ugrozi zdravlje valsnika psa.

Psi njuškanju sve i svašta, čak i izmete drugih pasa, ljudsku mokraću na ulici, razne prljave stvari pune klica i bakterija, koje mogu ozbiljno da naruše zdravlje čoveka.

Najbolji primer koliko je to opasno, desio se u Velikoj Britaniji. Jedna žena, vlasnica psa, prvo je primetila da otežano govori, a kada je hitna pomoć stigla, zatekli su je u nesvesti.

Narednih dana, dok je ležala u bolnici zbog ispitivanja, imala je jake glavobolje, dijareju, proliv, a njeni bubrezi su bili u veoma lošem stanju.

Ubrzo je počela da otkazuje njena jetra. Lekari su ubrzo konstatovali opasno trovanje krvi bakterijom Capnocytophaga canimorsus, koja se može naći u ustima pasa i mačaka.

S obzirom na to da obolela nije imala nikakav ugriz, niti ogrebotinu na svom telu, bilo je jasno da je opasnu bakterriju “zaradila” putem “poljupca smrti” – kada ju je njen pas liznuo preko lica!

Žena je uspela da se izleči nakon 14 dana uzimanja jakih antibiotika.

“U velikoj Britaniji do sada smo imali prijavljenih 13 ovakvih slučajeva, ali mislim da ih ima dosta i u SAD i drugim delovima sveta”, kaže doktor Šeli.

Dakle, bez obzira na to koliko je vaš kućni ljubimac sladak i umiljat – držite ga dalje od svog lica!