Zašto pas naginje glavu u stranu?

Psi naginju glavu na stranu kako bi pokazali da saosećaju sa nama, piše magazin “Mental Floss”.

Za pse, naginjanje glave na stranu odraz je empatije ili pokušaja saosećanja, nešto poput prijatelja koji sluša vašu tužnu priču i klima glavom kao da kaže “da, posvećen sam slušanju, i brinem za tebe, stalo mi je do tebe i tvoje priče”.

DOG - Afghan Hound and puppy, Image: 174596429, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ardea

DOG – Afghan Hound and puppy, Image: 174596429, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ardea

 

Uprkos tome što ne razumeju šta nije u redu, psi mogu da osete kada je vlasnik tužan. U tom trenutku nagnuće glavu na stranu, kako bi pokazali da su tu za vas.

Drugi razlog je pokušaj da nešto bolje čuju, bilo da se radi o potencijalnoj opasnosti ili vašim komandama. Mnogi stručnjaci smatraju da psi pomeraju spoljašnje uho kako bi utvrdili tačnu lokaciju izvora zvuka.

Izvor: B92.net

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On

Ostavite odgovor