Zašto pas menja ponašanje

Psi kao i ljudi menjaju svoje ponašanje u zavisnosti od raspoloženja, ali se brzo vrate u svoje “normalno stanje”. Međutim kada pas počne čudno da se ponaša, trebalo bi obavezno da pratite promene u njegovom ponašanju.

Ako ste recimo primetili da vaš ljubimac menja ponašanje, probajte da shvatite šta se to sa njim događa kako biste mu pomogli.

Kao i na nas, svašta može uticati na promenu u ponašanju naših ljubimaca. Najčešći je uzrok promena okolnosti. Te promene mogu varirati u intenzitetu i u trajanju.

Čim primetite neku promenu, naročito ako vam ne odgovara, prvo se zapitajte šta se uopšteno promenilo.

Psi će promenu u ponašanju iskazati različito, zavisno od same životinje kao i od same okolnosti. Neke okolnosti mogu izazvati stres kod ljubimca (razlozi su mnogobrojni) pa se ponašanje može sve aktivnije i pojačano iskazivati ili se životinja može početi povlačiti u sebe.

Vlasnici to mogu smatrati dobrim ili lošim za njih same, ali psima u takvim situacijama nije lagodno i ne osećaju se prijatno.

Dakle, ako ste primetili da vaš ljubimac menja ponašanje i da mu više nije prijatno, probajte shvatiti kakva se okolnost promenila, pa je probajte ukloniti, promeniti ili pomoći ljubimcu da je bolje prihvati novonastalu situaciju.

Psi i životinje generalno teško prihvataju promene
Psi najčešće ne prihvataju dobro promene kada je reč o njihovom bioritmu i okruženju, pa bi trebalo bilo kakve promene da sprovodite postepeno.

Ponekad i najmanja promena, kao premeštanje nameštaja, može izazvati promenu u ponašanju, naročito ako to menja i ljubimčev raspored ili prostor gde spava, jede, boravi i slično.

Nabrojaćemo još neke okolnosti: promene u povećanju/smanjenju broja ukućana (uključujući i druge ljubimce), preseljenje, buka/vika, manje ili više naše pažnje i slično.

Na ponašanje utiču i promene koje utiču na telo životinje, kao, hladnoća/vrućina, ishrana, hormonalne promene, udobnost i slično.

Promene u našem ponašanju takođe utiču na njihovo ponašanje. Imajući to na umu, možemo svom ljubimcu pomoći da se prijatnije osećaju u nekoj stresnoj situaciji, ili ga možemo podstaći da se mirnije ponaša ako se radi o velikom uzbuđenju.

Naš govor tela i ton glasa imaju veliki uticaj. Zapitajte se jeste li vi sami uzrok promene.

Takođe, menjajući svoje ponašanje prema ljubimcu, možemo situaciju pogoršati i time narušiti naš odnos. Ponekad treba da se preispitate, pa ćete možda uvideti da ste sami uzrok promene u ponašanju ljubimaca.

Naravno, promena može biti i pozitivna, ona može pozitivno uticati na ponašanje psa koje onda smatramo dobrodošlim.

Dob psa uveliko utiče na promene u ponašanju, kao kod ulaska u pubertet, prelaska u zrelu dob, i iz zrele u stariju. Najveće promene će se najčešće dogoditi pri ulasku u pubertet gde hormoni izražajnije utiču na ponašanje.

Svaka dob zahteva drugačije okolnosti, pa bi trebalo da ih menjate i prilagođavate, kako biste ljubimcu olakšali i pomogli mu da se nosi sa promenama.

Dakle, mi možemo svesno i namerljivo prilagođavati okolinu kako bismo uticali na ponašanje našeg ljubimca.

Time mu pomažemo da se što prijatnije i prirodnije oseća, automatski radite i na prevenciji potencijalnih problema uzrokovanim neželjenim promenama u ponašanju.

Naglu promenu ponašanja uzrokuju problemi sa zdravljem Ako vašeg psa nešto boli ili ima problema sa zdravljem, to će vrlo verovatno uticati na promenu u ponašanju, pa je najčešće promena nagla.

često se događa da takavo novo ponašanje pripisujemo karakteru, ali najpre treba proveriti da je životinja zdrava i da se dobro fizički oseća.

Dakle, razne okolnosti utiču na promene u ponašanju, na nama je da ih otkrijemo, ako treba prilagodimo, promenimo i pomognemo ljubimcu da ih prebrodi. Naročito ako smo i sami uzrok tih promena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *