Zašto pas liže svoju ranu?

Sigurno ste primetili da vaš pas, kada se povredi, liže ranu. Ako ste se zapitali zašto to radi, a do sada niste znali došli do zanimljivih odgovora…

Sigurno ste i vi nekada kada ste posekli prst, a niste imali sredstvo čišćenje i dezinfekciju, lizali povredu. To isto psi rade jezikom i pljuvačkom.

Dok je jezik mačke blago hrapav posebno je pogodan za uklanjanje prljavštine, pseći jezici su ipak drugačiji i glađi.

Pljuvačka u ustima pasa sadrži enzime koji pomažu u lečenju:

Enzimi lizozim i peroksidaza pomažu u uništavanju ćelijskih zidova gram-pozitivnih bakterija, dok laktoferin, defensin i cistatin imaju antibakterijsko dejstvo. Smatra se da trombospodin ima antivirusno dejstvo, a dokazano je da proteaze u pljuvački pospešuju zarastanje rana. Nitratna jedinjenja razlažu se na azot-monoksid nakon kontakta sa kožom, čime se sprečava razvoj bakterija. Takođe, u pljuvački se nalazi i opiorfin koji umanjuje bol.

portrait of a cute purebred puppy chihuahua tired in front of white background

Naravno, lizanje nije uvek dobra stvar. Naime, ljubimci mogu postati opsednuti lizanjem zdrave kože, što može biti vrlo štetno. Na jezicima i u ustima životinje nalazi se i mnogo loših bakterija.

Ponekad je teško proceniti da li se lizanje izmiče kontroli. Zato, ukoliko primetite da pas ima ranu, gubi dlaku ili se krzno čak proredilo, stalno lizanje područja se smatra preteranim.

Takođe, podrazumeva se da ako primetite bilo koji od ovih znakova, potražite pomoć veterinara.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *