Zašto pas jede izmet?

Jedenje izmeta ili koprofagija je odvratna i nezdrava navika mnogih pasa. To je takođe normalno i higijensko ponašanje kuja, koje ispoljavaju da bi sačuvale zdravlje štenaca. Postoji mnogo faktora koji mogu izazvati takvo ponašanje, ali ponekad može biti teško prekinuti ovu naviku. Kod štenaca je najednostavnije sprečiti ovu naviku pre nego što se razvije. Ako odrasli pas iznenada počne da jede izmet možda ima neki zdravstveni problem ili pati od anksioznosti na koju treba obratiti pažnju.

Kuje i mačke moraju da jedu izmet svojih mladunaca da bi oni bili čisti, ali takvo ponašanje bi trebalo da prestane kada mladunci porastu. Međutim, kod nekih kuja ovaj instinkt ostaje.

Pravilnim treningom može se izbeći koprofagija kod štenadi. Sprečavanje pristupa izmetu je prvi korak.Kada izvedete štene napolje, probajte da mu skrenite pažnju sa izmeta pomoću igračke ili poslastice za pse. Tako će pas navići da očekuje hranu ili igračku umesto da traži izmet.

Kako-naučiti-psa-da-ide-pored-noge

Anksioznost zbog odvajanja od vlasnika i dosada mogu da izazovu pojavu koprofagije. Smatra se da psi mogu da počnu da jedu izmet da bi prikrili defeciranje u kući. To je jedan od razloga zašto treba izbegavati kažnjavanje šteneta zbog defeciranja kada ostane dugo samo u kući. Obično druge simptome anksioznosti, kao što je destruktivno žvakanje nameštaja, prati i stresom izazvana koprofagija.

Unošenje nedovoljne količine hrane ili nedovoljno iskorišćavanje hranljivih materija može dovesti do pojave jedenja izmeta. Psa može privlačiti i izmet drugog psa koji je bolestan. Na ovaj način se može zaraziti parazitima Određene bolesti takođe mogu dovesti do pojave koprofagije. Kušingova bolest izaziva pojačan apetit, a insuficijencija pankreasa može izazvati nedovoljno iskorišćavanje hranljivih materija i gubitak težine .

Promena hrane ponekad pomaže u sprečavanju koprofagije, ali uvek postepeno uvodite novu hranu u periodu od 5 do 7 dana kako bi izbegli pojavu proliva.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *