Zašto pas ide za vama u toalet?

Nije toliko komplikovano razumeti što vam vaš dlakavi ljubimac pokušava poručiti ako pratite njegovo ponašanje i izraze lica.

Psi rade isto to, promatraju vlasnike i po izrazu, boji glasa i ostalom zaključuju kakve su volje, hoće li možda dobiti poslasticu, ići u šetnju, jesu li nešto skrivili…

Prosmatrajte svog psa i po ovih 10 znakova prepoznajte šta mu je u tom trenutku na umu:

Velike “štenac” oči

Ovakav izraz lica, s širom otvorenim očima i lagano nagnutom glavom, se može nazvati klasikom, jer ga psi uvek koriste kada nešto žele, recimo, da im dobacite zalogaj dok ručate.

Sličnu metodu koriste i mala deca kada pokušavaju nešto dobiti – rašire oči koliko god mogu ne bi li bili što umiljatiji.

Sledi vas svuda, i na WC

Pa čak i kada odete u toalet. Mnogi psi prate vlasnika i dok obavlja nuždu. Ako vrata WC-a nisu zatvorena pas će sesti pored njega, gledati ga i čekati da završi – sasvim opušten.

Prema rečima veterinara, to rade jer instinktivno osećaju da trebaju slediti vlasnika, odnosno raditi sve što radi porodica.

Donosi male darove

Na primer, u zubima će vam doneti najdražu lopticu da se zajedno igrate. Psi vole interakciju i vole podeliti osećaj radosti s vlasnicima. Ako lopticu ignorišete, misliće kako vam se dar ne sviđa, pa će vam ponuditi drugu svoju igračku – preslatko.

Želi maženje nakon obroka

Psi se tada osećaju jako zadovoljno i ugodno jer su im trbuščići puni, na toplom su, okruženi obitelji. To pokazuju na način da se žele maziti s vama, pa čak i kada možda niste raspoloženi, oni će vam gurati glavu u krilo i strpljivo čekati. Kada žele maženje znaju se i “baciti” i čekati češkanje po trbuhu.

Autor: Pixabay.com

Liže vas po licu

To može biti po licu ili po nekom drugom delu tela, a psi na ovaj način pokazuju da su pokorni vlasniku, tako umanjuju svoj osjećaj stresa i izražavaju ljubav.

Skače kada dođete kući

Čak i pre nego uđe u kuću, pas će prepoznati znakove da mu se vlasnik vraća kući, možda po zvuku automobila, škripanju vrata na dvorištu itd., i tada počinje veselo, pomalo kaotično skakanje i jurišanje po kući – koje možemo nazvati i plesom velike sreće.

Na taj način poručuju “Nedostajao si mi i jako sam sretan što si se vratio”.

Teši vas kada ste tužni

Psi jako dobro znaju kada s vlasnicima nešto nije kako treba ili kada se osećaju tužno. Oni jako dobro čitaju govor tela.

U takvim situacijama pokušava utešiti vlasnika, možda stavljanjem glave u krilo, dodirivanjem šapom, ležanje na njegovim nogama. Što god radio bit će pažljiv i ne previše nametljiv.

Ušunja se u vaš krevet

Ne postoji pas koji ne bi bio najsretniji na svetu da može spavati sa svojim vlasnikom na krevetu, zalepljen za njega, kao u čoporu. To je razlog zašto se znaju ušunjati u krevet i kad znaju da ne smiju – isplati se rizikovati za par trenutaka užitka.

Osim toga, i psi vole imati nešto mekano pod guzom.

Podiže šapu i gleda vas

To znači da je jako raspoložen za igru ili da je gladan i bio bi presretan na pokojem zalogaju. Ponekad to čine i kad vide nešto zanimljivo u svojem okruženju.

Naslanja se na vas

Ako se pomalo nametljivo naslanja na vlasnika, time pokazuje da i on traži malo ljubavi, nežnosti i zagrljaja. Kao i ljudi, i psi vole kada je pažnja usmerena prema njima. Tada se gotovo rastapaju od miline, otkriva animalchannel.co.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *